För ungefär två år sedan fick familjen Håkansson beskedet om att familjens yngste son Johannes hade drabbats av en hjärntumör. Johannes som nu är fem år gammal har sedan dess överlevt flertalet tuffa operationer samt cellgiftsbehandling och strålning. Men sjukvårdsbehandlingen har satt sina spår och enligt Johannes föräldrar, Elin och Lennart Håkansson, är deras son inte längre samma pojke som innan tumöroperationen.
– Det har varit en ofantligt tuff resa för vår familj, vi fick en ny pojke efter operationen. Innan kunde han gå, springa och leka som en normal 3,5-åring. Nu är det en helt ny individ som är rullstolsburen och behöver assistans dygnets alla vakna timmar, det har blivit en ny vardag, säger mamma Elin Håkansson.
Johannes tumör var placerad nära hjärnstammen vilket ledde till att det blev stora skador. En av operationerna tog elva timmar att genomföra.
– Det kändes som att andra barn klarade sig bra efter sina operationer och jag har många gånger funderat på varför det inte blev så för Johannes. Vi bodde på sjukhus i sex veckor efter hans första operation, då kunde Johannes inte röra på sig, säger Elin Håkansson.
– Jag såg andra barn på avdelningen som kunde springa omkring och leka efter sina operationer men Johannes kunde inte det och vi vet inte om han någonsin kommer att kunna göra det igen. Man blir självklart förkrossad när något sådant här drabbar det finaste man har.
I september förra året köpte föreningen Barncancerfonden norra ett hus på Klubben i Piteå för att ge drabbade familjer en plats att kunna komma bort och återhämta sig på. Ida Sandberg som är informatör åt föreningen berättar att just rekreation har varit önskat av många medlemmar.
– Att få återhämta sig i en ny miljö är något våra medlemmar tycker är värdefullt och därför känns det jättebra att vi kan erbjuda dem en sådan här plats att vara på, säger hon.
Huset som ligger intill stranden är inrett på ett barnanpassat sätt av Sara Sandegrim från Piteå. Flera av husets rum har olika teman och avslappnande miljöer. Familjer med barn under behandling eller barn som har avslutat sin behandling är prioriterade för rekreationsboendet.
– Huset är inrett så att familjerna som bor där ska kunna ha roligt även om det är dåligt väder utomhus.Tanken är att det ska finnas något för alla åldrar.
Barncancerfonden Norra är en av sex Barncancerföreningar i Sverige. De arbetar med direkt stöd och information till barncancerdrabbade barn och deras familjer i norra Sverige. Barncancerfonden norra får inga statliga stöd utan finansieras helt av privata gåvor och arv.
– Det är alltså tack vare privata gåvor vi kan ge detta till familjerna. Det är ganska fantastiskt tycker jag, säger Ida Sandberg.
Under sommaren har familjen Håkansson fått möjligheten att tillbringa sin semester i rekreationshuset och de berättar om hur mycket det har betytt för dem att kunna komma bort efter de långa perioderna i sjukhusmiljö.
– Att kunna komma ifrån allt till en sådan här lyxig miljö gör ofantligt mycket och är en nödvändighet för att kunna orka med den resterande behandlingstiden för många. Under en behandlingsperiod finns det inte pengar eller energi till att fundera på en semester. Därför känns det som en revansch att kunna lyxa till det för barnen och ta igen förlorad tid. Man vill ge tillbaka till Johannes och hans syskon, säger Lennart Håkansson.
– Vid sådana här omständigheter blir det så att det sjuka barnet måste gå först, för att överleva. Det är fruktansvärt jobbigt att vara syskon och stå bredvid och sätta sig in i ett helt nytt liv med en helt ny lillebror.
Huset på klubben har gett familjen Håkansson en chans att andas ut. På övervåningen har Johannes hittat sitt smultronställe, bland havsgosedjur och klossar.
– Han älskar att vara på övervåningen. Där leker han bland stora klossar och bygger kojor, det var det första han gjorde när vi kom hit. Kuddarna som liknar havsdjur har också blivit populära hos honom då han älskar hajar. Det finns något för alla hans syskon också, huset är inrett för alla åldrar, säger Elin Håkansson.