- En genomgång av ansökningarna visar att det är storstadsregionerna som dominerar. Från övriga landet har det kommit in många ansökningar från exempelvis Linköping, Jönköping, Helsingborg, Örebro och Västerås, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverkets huvudkontor.
- Det finns flera kommuner där endast ett fåtal hushåll ännu har sökt skattereduktion. Det gäller främst mindre kommuner. Men det är givetvis fortfarande möjligt att skicka in sin ansökan, ansökningstiden har ju utsträckts till den 5 maj, samma dag som inkomstdeklarationen ska vara inlämnad.
I Skatteverkets redovisning ingår endast antalet ansökningar från varje kommun och tittar man på antalet ansökningar kommer givetvis en majoritet från personer som bor i storstadsområdena. Procentuellt sett är dock skillnader inte lika stora mellan storstadsområden och orter ute i landet.
En av de kommuner som sticker ut är Danderyd där 2,2 procent av invånarna ansökt om skatteavdrag, liksom Täby (1,1 procent) och skånska Vellinge (1,0 procent).
I Norrbotten kommer nästan hälften av de 464 ansökningarna från Luleå (202). Från Piteå har skatteverket fått in 111 ansökningar vilket motsvarar ansökningar från 0,3 procent av invånarna.
I Boden, Arvidsjaur och Överkalix har cirka 0,2 procent av invånarna sökt skatteavdrag för hushållstjänster. Minst antal ansökningar har Arjeplog där endast 2 av drygt
3 000 kommuninvånare sökt skatteavdrag.
De löntagare som skickade in sin ansökning senast den 1 februari och som e-deklarerar kan få sin skattereduktion i samband med slutskattsedeln före midsommar. De som lämnar in senast den 5 maj får sina pengar tidigast i början av augusti.