Piteå har firat 400 år under hela 2021 men coronapandemin gjorde att mycket av firandet blev digitalt.
Hur har det digitala gått hem?
– Vi ska sammanställa det, men efter 12 maj gjorde man bedömningen att det var 10 000 personer som har sett någonting av det programmet. Det var väldigt höga siffror som vi aldrig hade kunnat nå om vi hade haft en fysisk grej, säger Per Lenndin, projektledare på Piteå kommun.
På födelsedagen den 12 maj delades även 20 000 paltar ut till Piteåborna för att fira 400-åringen.
Varför arrangerade ni inget fysiskt när restriktionerna försvann?
– Jubileumsarrangörerna som har fått bidrag gjorde väldigt mycket fysiskt eftersom många valde att skjuta på sitt arrangemang. Så hösten var knökfull måste jag säga. Det har verkligen inte saknats arrangemang under hösten, säger Per Lenndin och fortsätter:
– Födelsedagen var passerad. Sedan kom ju Hovet på besök i september, det var en fysisk grej. Men som sagt blev det väldigt mycket arrangemang under hösten, så det har varit trevligt.
Kommunfullmäktige avsatte 4,5 miljoner kronor för Piteås 400-årsjubileumsfirande 2019–2021. Bland annat 1,5 miljoner kronor till festligheterna runt födelsedagen den 12 maj och 1,2 miljoner kronor till en jubileumspott – pengar som arrangörer har haft möjlighet att söka.
– Vi hade lagt undan en del pengar för digitalisering av arrangemang som vi inte riktigt nyttjade fullt ut. Jag har inte riktigt koll på summan, men lite blir det över.
Inledningsvis fanns planer på att fira in jubileumsåret på nyårsafton 2020/2021 och fira av det på nyårsafton 2021/2022. 2020/2021 skickades 400 rislyktor upp över Piteå som ett startskott.
Gör ni något avslut?
– Nej, nu blir det inget mer.
Projektledaren har inte alla siffror men lovar en ordentlig sammanställning av jubileumsåret framöver. Utifrån förutsättningarna är han nöjd med året.
– Det som har varit roligt är det här engagemanget från föreningar, organisationer och byar som har gjort att det har blivit många arrangemang. Det har även varit fantastiskt med skolornas engagemang. Målsättningen var att Piteåborna skulle få mer kunskap om sin lokalhistoria och att stoltheten för sin hembygd skulle öka i och med det. Det är svårt att mäta, men det känns som att det har varit mycket fokus på det, säger Per Lenndin.