Varje år avlider över 30 000 svenskar i hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. En ny Sifoundersökning av Hjärt-lungfonden visar nu att två av tre svenskar har oroat sig för hjärtat. Störst tycks problemet vara hos unga kvinnor; 78 procent av 18–29-åringarna har varit oroliga för hjärtat.
– Det är oroväckande att så många har upplevt att hjärtat krånglar. Forskningen om hjärt-kärlsjukdom har kommit långt, men det finns mycket kvar att göra – inte minst kring hur vi hanterar stress, rör på oss och äter för hjärtats skull. Inför julen är det här särskilt utmanande för många, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-lungfondens forskningsråd.
En forskningsstudie med stöd av Hjärt-lungfonden har tidigare visat att julen är den tid på året då människor är mest utsatta. På julafton ökar antalet hjärtinfarkter med nästan 40 procent. Forskarnas teori är att riskökningen beror på en kombination av social stress och ohälsosamma mat- och dryckesvanor.
– Allt fler studier visar hur stark kopplingen är mellan våra levnadsvanor och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Samtidigt ökar stressen i samhället, främst hos unga kvinnor, och andelen svenskar med fetma har tredubblats sedan 1980-talet. Det positiva är att vi har en stor möjlighet att påverka vår egen hjärthälsa, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.