GUIDE: Så undviker du att bli lurad i e-julhandeln

Det är lätt att gå vilse i e-handelsdjungeln – och hamna helt fel.
Konsekvenserna kan bli bittra om man hamnar på en oseriös sajt.
Vi har sammanställt en guide för hur du som konsument ska undvika de största riskerna.

Det finns vissa saker man bör ha koll på när man handlar på internet.

Det finns vissa saker man bör ha koll på när man handlar på internet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Piteå2024-12-05 08:30

Varje år förlorar svenskarna minst 40 miljarder kronor på misslyckade köp. Per konsument handlar det om 6 500 kronor – som inte hade behövt gå till spillo om man hade haft bättre kunskap om sina rättigheter. Den slutsatsen drar Konsumentverket utifrån en studie från i våras.

Det är inte ovanligt att en vara inte lever upp till förväntningarna –särskilt när man handlar på nätet. Vissa saker kan därför vara bra att ha koll på för att undvika risken att bli utnyttjad som konsument.

Vi har med hjälp av två konsumentvägledare sammanställt en guide för hur du kan gå till väga för att känna dig så säker som möjligt med ditt internetköp.

Ida Ljungwe på Piteå kommun och Karina Larsson på Skellefteå kommun reder ut vad du bör tänka på.

undefined
Ida Ljungwe, konsumentvägledare på Piteå kommun, säger att det är en varningssignal när ett företag inte har kontaktuppgifter på hemsidan.

Kolla upp företaget

Innan man handlar från en ny eller okänd hemsida rekommenderar både Ida Ljungwe och Karina Larsson att läsa tidigare kunders omdömen och recensioner, samt kontrollera att det går att nå företaget.

– Finns det inga kontaktuppgifter så kan det vara ljusskygga företag som inte vill att man ska komma i kontakt med dem. Prova ringa, mejla – går det att få tag i dem? Om inte så blir det svårt att nyttja sin ångerrätt eller reklamationsrätt, säger Ida Ljungwe.

Karina Larsson tillägger att man också kan gå in på Konsumentverkets hemsida och kolla upp hur många anmälningar ett företag har, för att få en fingervisning om hur pålitligt det är.

Läs på om varan

Båda två anser även att det är bra att ta reda på varifrån varan kommer, då många företag jobbar med så kallat ”drop shipping” – det vill säga att produkterna inte kommer från ett gemensamt lager, utan kan skickas från helt andra delar av världen. Det kan i vissa fall leda till komplikationer, menar Ida Ljungwe.

– Då finns det en risk att man kan behöva betala extra avgifter till exempel i form av tull och moms eftersom det kan ligga utanför EU. Det kan också vara svårt att få tag i företagen om man vill utnyttja till exempel ångerrätten eller reklamationsrätten, säger hon.

Även regler gällande miljö, hälsa och säkerhet kan skilja sig mellan länder, berättar Karina Larsson, och menar att man därför bör vara särskilt vaksam om det går att välja språk på en hemsida.

undefined
Karina Larsson, konsumentvägledare på Skellefteå kommun, säger att det finns vissa undantag för ångerrätten, till exempel för lotter och evenemang.

– För vissa produkter, till exempel leksaker och elektronisk hemutrustning, behövs en CE-märkning för att de ska få säljas inom EU. Märkningen betyder att tillverkaren garanterar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten. Så att titta efter CE-märket är alltid bra.

Uppmärksamma priset

För att undvika konsumentfällor där företag skyltar med stora prissänkningar, tipsar Ida Ljungwe om att kolla upp hur varans prissättning har sett ut under en längre period.

– Dels kan man kolla på prisjämförelseverktyg, där kan man se hur priset har sett ut över tid. Företag som visar att priset är sänkt på en vara är skyldiga att ange det lägsta priset som produkten har haft de senaste 30 dagarna före prissänkningen.

– Låter det för billigt för att vara sant så är det ofta det, tillägger hon.

Var medveten om dina rättigheter

När man beställer på internet har man alltid ångerrätt i 14 dagar från att man fått hem en vara, och reklamationsrätt i tre år. Så länge det inte handlar om förbrukningsvaror, förklarar Ida Ljungwe. 

undefined
”Annonsen är en del av köpet och ska vara så trovärdig och lik varan som möjligt, annars är det falsk marknadsföring. Sedan har man såklart ansvar att läsa den finstilta informationen och inte basera allt på en bild”, säger Ida Ljungwe.

– Även om garantitiden har gått ut har du fortfarande reklamationsrätt om det är ett ursprungligt fel på en vara, säger Karina Larsson.

Ett av de vanligaste problemen som Skellefteborna söker vägledning för, berättar Karina Larsson handlar om att varor som man beställt inte kommer fram, eller att man får hem helt fel vara. Ida Ljungwe förklarar vad som gäller när det kommer till frakt.

– Om en hemsida har förvalda leveransalternativ så är det företaget som har anlitat dem och bär då ansvaret tills varan når mig. När du använder ångerrätten och ska returnera varan, ansvarar företaget för varan från att du lämnar den till transportören, till exempel när du lämnar in den till ett postombud. Det innebär att du normalt sett inte kan hållas ansvarig om varan skadas eller försvinner under transporten.

Läs villkoren

Både Ida Ljungwe och Karina Larsson uppmanar till att alltid läsa avtalsvillkoren när man handlar på nätet.

– Det är det absolut viktigaste man ska göra, även om det inte är jätteroligt. Där står exakt vad som gäller och det är där man får reda på vad man har rätt till och inte, säger Karina Larsson.

undefined
”Om man kan välja språk på sidan så kan det vara en varningssignal”, säger Karina Larsson.

Se upp för tidspress

– Ofta kan vissa hemsidor försöka stressa till köp med en klocka som tickar ner eller att det bara finns få produkter kvar i lager. De vill försöka påverka konsumenten så att man blir lite stressad och pressad så man inte ska hinna se om det är något skumt bakom, säger Ida Ljungwe.

Betala säkert

När det kommer till betalning är både Ida Ljungwe och Karina Larsson tydliga med att de inte rekommenderar att handla på kredit, men poängterar att faktura kan vara ett bra alternativ, förutsatt att man är säker på att man har råd med köpet.

– Då kan du avvakta med att betala tills du vet att allt har blivit rätt. Då har man enligt invändningsrätten rätt att vända sig till kreditgivaren och ställa samma krav på dem som på företaget jag handlat av. Det kan vara en extra säkerhet, säger Ida Ljungwe och skickar med en påminnelse:

– Det är inga problem att dela kontouppgifter så länge det är seriösa aktörer bakom, men lämna aldrig ut kortuppgifter eller verifiera med bank-id på uppmaning av någon annan.

Man kan också hålla utkik efter hänglås-symbolen, som betyder att informationen som delas på hemsidan krypteras, så att ingen utomstående kan snappa upp den.

– Då vet man att det är säkert. Finns inte det så skulle inte jag personligen lämna ut mina kortuppgifter, säger Ida Ljungwe.

Dubbelkolla dina aviseringar

När det är högt tryck på leveranser – som exempelvis inför jul och under black week – bör man som konsument vara uppmärksam på digitala avier, säger Ida Ljungwe.

– Bedragarna vet att många väntar på aviseringar om paket och då kan de skicka sms som ser väldigt trovärdiga ut om att du ska betala tull eller avgift. Eller så ber dem dig ringa upp på numret som står i sms:et – så har man fastnat hos en bedragare. Var försiktig: öppna inte och tryck inte på alla länkar. Då är det bättre att använda leveransbolagets egna appar för sådan information.

undefined
Karina Larsson berättar att man kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, om man inte kommer överens med ett företag.

Om man trots allt hamnar snett i samband med att man handlar, så berättar Karina Larsson att det går att vända sig till konsumentvägledningen om man vill ha stöd och rådgivning.

Ida Ljungwe vill avslutningsvis också slå ett slag för att köpa varor i fysiska butiker.

– Det finns fördelar med att handla lokalt, de gånger det är möjligt, kontra e-handel. Dels att det blir lättare vid en eventuell reklamation eftersom att det är lättare ta med varan till butik och visa upp eventuella fel, samt att man stöttar den lokala handeln så butikerna får finnas kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!