3 000 hungriga köade för att få gratis pitepalt

PALTKALAS. Tre tusen personer köade på Byxtorget i lördags. Varför? Jo, det var dags för sommarens stora paltkalas.- Spännande. Det här har jag aldrig ätit förr, sa Chema Fernandez, från Spanien.

Piteå2007-07-16 00:00
Paltkalaset har blivit en årlig tradition i Piteå.<br /><br />Årets upplaga bjöd emellertid på en hel del nymodigheter.<br /><br />I år serverades palten på en lördag, inte torsdag som tidigare. Dessutom var hela bjudningen koncentrerad till Byxtorget, inte hela gågatan.<br /><br /><h3>Palt-weekend</h3>- Jag skulle önska att Piteå införde en hel helg med palten som tema. Då skulle pitepalten bli den symbol den borde vara. Tänk att marknadsföra palten på varenda gata och torg. Sälja den i alla former; kokt, stekt och wookad. Skapa en weekend i paltens tecken där man äter, bor, ser och gör saker. Det skulle ge kommunen nya friska pengar utifrån och samtidigt höja pitepaltens status, tror paltgeneralen Eva Olsson, som vill utveckla arrangemanget ytterligare.<br /><br />- En annan önskan är att involvera Paltakademin på ett mer konkret sätt.<br /><br />Pitepaltens lockelse på Piteborna är stor. När köpmännen bjuder på palt är det många som inte kan motstå frestelsen. <br /><br />På lördagen försvann 3 000 paltar snabbare än smör i solsken. För just smöret åt kalasdeltagarna upp till palten innan det hunnit smälta. <br /><br />Enligt Oscar Wild så är bästa sättet att övervinna en frestelse att falla för den. Något Piteborna anammar. Åtminstone vad beträffar palt. Palten som varumärke är fortsatt starkt. De två saker övriga svenskar brukar förknippa med Piteå är just pitepalt och Pite havsbad.<br /><br /><h3>Ny upplevelse</h3>Men för åtminstone fyra personer, familjen Fernandez från Castilla la Mancha i Spanien, blev det en ny bekantskap.<br /><br />- Vi åkte från Umeå på morgonen och ska upp till Kiruna. Men vi stannade till i Piteå, berättar Chema Fernandez.<br /><br />På Byxtorget möttes de av en liten folkfest och gratis mat. Nyfikna lät de sig bjudas på äkta norrländsk skogshuggarmat.<br /><br />- Kul, tyckte Chema, men hade en del problem att dela den hårda degklumpen med sin gaffel på den något instabila papperstallriken.<br /><br />
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om