PITEÅ
Cirka 10 procent av de fakturor Norrbottens läns landsting skickar ut till norrbottningar för vård de fått går till inkasso. Många av de betalas naturligtvis men vissa får landstinget aldrig betalt för.
Nästan 37 miljoner saknas för fakturor som förfallit. Fakturorna avskrivs när personen som står i skuld avlidit men så länge de lever finns de kvar.
Norrbottens läns landsting kan inte, till skillnad från ett privat företag, vägra ge sjikvård till människor för att de har en skuld.
–Vi skickar alla fakturor till inkassobolag som sedan skickar krav och bevakar dem åt oss. Vi gör det vi kan göra, säger Karin Millgård, verksamhetschef för landstingets administrativa service.
Landstinget kan inte neka någon sjukvård. För tandvård gäller dock ett annat regelverk.
–Har man skulder får man bara akut tandvård, lagningar och sånt och det billigaste alternativet.
Förfallna fakturor för sjukvård uppgår till 25,9 miljoner, för tandvård knappt 11 miljoner.
Nya rutiner
2010 ändrades landstingets faktureringsrutiner Istället för att fakturor ska vara betalda inom 30 dagar ska de betalas inom 20 dagar annars går de direkt till inkasso. Detta är något som bland annat centerpartisten Stefan Tornberg ifrågasatt och menar att det strider mot god affärssed.
Någon större förändring har det dock inte blivit av de nya rutinerna.
–De som betalar i tid betalar snabbare men det har inte blivit någon skillnad i antalet förfallna fakturor, procentsatsen är densamma, säger Millgård.
Summan 25,9 miljoner utgörs av mer än 100 000 fakturor som aldrig betalats. Den äldsta är daterad 2001. Antalet förfallna tandvårdsfakturor är 12 000 stycken.
"Fixa och trixa"
Landstingsrådet Kent Ögren (S) har viss förståelse för den kritik som riktats mot de nya faktureringsrutinerna.
–Jag kan förstå att folk är förbannade. Du och jag vi betalar våra räkningar i tid, visst händer det att man kan ha missat någon gång och får man då inkassokrav för vård så blir man förbannad men man vet att nästa gång det kommer en faktura från landstinget så betalar man den snabbare.
Att de nya faktureringsrutinerna inte inneburit någon förändring i antalet människor som inte betalar sina räkningar alls förvånar inte Ögren alls.
–Det finns en grupp som har det så svårt och som är för stolta för att söka socialbidrag. De försöker fixa och trixa för att få pengarna att gå ihop och tänker att sjukvården den får vi ju ändå, även om vi inte betalar.