Den 18 mars åker klasskompisarna Anna Ögren och Cajsa Viklund till Bryssel och Europaparlamentet. Som en del i EU-projektet Erasmus+, som de deltagit i sedan tre år tillbaka, ska de få tala inför EU-parlamentariker, bli runtvisade och få veta mer om det arbete som bedrivs i Bryssel.
–Vi Erasmus+-deltagare kommer tala i 25 minuter och jag kommer hålla i öppningsanförandet. Där kommer vi också presentera vår idé om att etablera en koldioxid-etikett på matvaror som visar hur mycket koldioxid som släppts ut för att tillverka varan, berättar Anna Ögren, och fortsätter:
– EU vill värna om den inre marknaden, och vi vill samtidigt främja lokalproducerad mat. Om man skulle märka varorna med koldioxidutsläpp på samma sätt som man nyckelhålsmärker hälsosamma matvaror idag så tror vi att det skulle locka till att köpa mer närproducerat.
– Vi vet att folk är medvetna om att matindustrin leder till koldioxidutsläpp, men vi tror inte folk är medvetna om exakt hur mycket spår det sätter, säger Cajsa Viklund.
Petitionen med förslaget har hittills cirka 3500 namnunderskrifter. Dessa kommer de ta med sig till Bryssel.
Hur har ni lyckats få så många underskrifter?
– Det har lärarna från de andra länderna också undrat. Vi har varit bra på att sprida det i sociala medier och på skolan, men det kan också vara för att det egentligen är en ganska simpel idé, säger Cajsa Viklund.
Under de tre år som tjejerna deltagit i Erasmus+ har temat varit klimat. Deltagandet är frivilligt och innebär en del arbete utanför skoltid.
– Vi har skrivit rapporter, gjort informationsfilmer och så. I Grekland visade vi till exempel en film där vi hade intervjuat matbutikerna här i Piteå, berättar Anna Ögren.
Varje termin anordnas resor till ett visst land. Då pratar man om det lokala klimatarbetet – i Piteå visade man till exempel upp en vindkraftspark för de utländska besökarna.
– Man turas om att åka två och två till ett visst land. Vi två har fått jobba intensivt utan att få komma oss iväg men nu är det äntligen vår tur, efter Bryssel åker vi till Frankrike och bor hos en familj.
Båda är intresserade av språk, kultur och att träffa människor, vilket ligger till grund för deras engagemang i Erasmus+.
– Det känns fantastiskt att få besöka EU-parlamentet, det är ju det här vi utbildar oss till på samhällspogrammet så det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Anna Ögren.