- Vi jobbar med helhetsbilden. Lägger pussel och kartlägger. Med droger följer ofta bekymmer som hög frånvaro och koncentrationssvårigheter, om än det givetvis kan vara signaler om helt andra problem, säger Rosmarie Ställ, en av fem kuratorer på Strömbackaskolan.
De övriga heter Hanna Modig, Roger Ögren, Mikaela Adolfsson och Lina Johansson.
Lätt att skaffa
Droger är givetvis inget nytt, men kuratorerna pekar på ett par komplikationer. Det första är tillgängligheten. I dag kan vem som helst beställa över nätet och droger förekommer inte längre bara inom slutna grupper. Traditionella droger som hasch och amfetamin har fått sällskap av specialdesignade droger som ibland inte ens hunnit narkotikaklassas.
En annan faktor är att vissa ungdomar har en liberal syn på droger.
- Vi tar aldrig den diskussionen. Däremot sätter vi ner foten direkt det finns misstankar. Droger är förbjudet både i samhället och här på skolan, säger Ställ.
Kontaktar föräldrarna
I dag har kuratorerna en klar strategi för hur drogproblem ska hanteras. Finns det misstanke kontaktas föräldrarna, även om eleven hunnit fylla 18 år.
- Föräldrarnas roll är oerhört viktig. Som föräldrer ska man inte abdikera för tidigt. Det är bättre att bry sig för mycket än för lite, säger Hanna Modig.
Många ungdomar nekar när de konfronteras, men för de flesta innebär det ett uppvaknande. Tanken är inte att "sätta dit" utan att hjälpa.
- Föräldrainblandning, samtal, drogtester och så vidare ska vara besvärligt. Det ska vara jobbigt att knarka, men en utväg att sluta, säger Roger Ögren.
Flera tester
Det här läsåret har 25 ele-
ver drogtestats, men kuratorerna vill inte precisera hur många som testat positivt. Dessutom är det inte alla elever som går med på att drogtestas.
- Testerna är bara en del och täcker inte alla droger. Det finns ofta betydligt fler faktorer som gett oss anledning att misstänka en elev, säger Mikaela Adolfsson.