25 elever drogtestade på Strömbacka

Droger i ungdomskretsar är ett växande problem. På Strömbackaskolan i Piteå har 25 elever drogtestats det här läsåret. Alla har inte testat positivt. Till en del förmodligen beroende på att nya så kallade internetdroger inte alltid ger utslag.

Kuratorn Hanna Modig poängterar föräldrarnas viktiga roll. Hon uppmanar föräldrar att våga ta kontakt med elevhälsan och andra myndigheter om man misstänker att barnet använder droger.

Kuratorn Hanna Modig poängterar föräldrarnas viktiga roll. Hon uppmanar föräldrar att våga ta kontakt med elevhälsan och andra myndigheter om man misstänker att barnet använder droger.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-04-28 06:00
Den senaste tidens larmrapporter om ökat droganvändande bland unga och dessutom två tragiska dödsfall i Gällivare har fått kuratorerna på Strömbackaskolan att reagera. De ser samma mönster på Strömbacka. Inte så att en massa elever springer omkring drogade på skoltid, om än det förekommer, men signalerna är många.
- Vi jobbar med helhetsbilden. Lägger pussel och kartlägger. Med droger följer ofta bekymmer som hög frånvaro och koncentrationssvårigheter, om än det givetvis kan vara signaler om helt andra problem, säger Rosmarie Ställ, en av fem kuratorer på Strömbackaskolan.
De övriga heter Hanna Modig, Roger Ögren, Mikaela Adolfsson och Lina Johansson.
Lätt att skaffa
Droger är givetvis inget nytt, men kuratorerna pekar på ett par komplikationer. Det första är tillgängligheten. I dag kan vem som helst beställa över nätet och droger förekommer inte längre bara inom slutna grupper. Traditionella droger som hasch och amfetamin har fått sällskap av specialdesignade droger som ibland inte ens hunnit narkotikaklassas.
En annan faktor är att vissa ungdomar har en liberal syn på droger.
- Vi tar aldrig den diskussionen. Däremot sätter vi ner foten direkt det finns misstankar. Droger är förbjudet både i samhället och här på skolan, säger Ställ.
Kontaktar föräldrarna
I dag har kuratorerna en klar strategi för hur drogproblem ska hanteras. Finns det misstanke kontaktas föräldrarna, även om eleven hunnit fylla 18 år.
- Föräldrarnas roll är oerhört viktig. Som föräldrer ska man inte abdikera för tidigt. Det är bättre att bry sig för mycket än för lite, säger Hanna Modig.
Många ungdomar nekar när de konfronteras, men för de flesta innebär det ett uppvaknande. Tanken är inte att "sätta dit" utan att hjälpa.
- Föräldrainblandning, samtal, drogtester och så vidare ska vara besvärligt. Det ska vara jobbigt att knarka, men en utväg att sluta, säger Roger Ögren.
Flera tester
Det här läsåret har 25 ele-
ver drogtestats, men kuratorerna vill inte precisera hur många som testat positivt. Dessutom är det inte alla elever som går med på att drogtestas.
- Testerna är bara en del och täcker inte alla droger. Det finns ofta betydligt fler faktorer som gett oss anledning att misstänka en elev, säger Mikaela Adolfsson.
Menar ni att droganvändandet ökar bland ungdomar?
- Det är fler som har problem i dag och resursmässigt tar det mer tid. Samtidigt har vi bättre kunskap, metoder och rutiner. Vi kan ge stöd och hjälp åt både eleven och de anhöriga. Om ett barn börjar med droger blir det kris i hela familjen, säger Hanna Modig.
FAKTA Drogpolicy på Strömbackaskolan (förkortad version)
På Strömbackaskolan accepteras inga droger eller alkohol.

Målet är en drogfri skoltid och skolan ska på ett tydligt sätt förebygga, upptäcka och ingripa för elevernas bästa.

Vid misstanke om drogaktivitet kontaktas elevhälsan, rektor samt vårdnadshavare.

Elevhälsan inventerar elevens situation.

Möte anordnas för de berörda.

Misstanken utreds och eleven erbjuds att frivilligt lämna drogtest.

Om droger konstateras görs en anmälan till socialtjänsten och en åtgärdsplan upprättas.

Om någon är drogpåverkad eller handlar med droger på skolan tillkallas även polis.

KÄLLA: Strömbackaskolan
i Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om