I år fyller ETC 25 år och under fredagsförmiddagen bjöds allmänhet och många inbjudna till en rundvandring där forskare och tekniker berättade om den forsknings- och uppdragsverksamhet som inom flera nischer blivit ledande i Sverige.
ETC skapades 1989 av Piteå kommun där eldsjälen Ivar Sundström blev första vd. Efter det har verksamheten hela tiden växt och nu har ETC, med vd Magnus Marklund i spetsen, satt upp som mål att antalet anställda ska fördubblas från 18 till 36 personer år 2020. Omsättningen beräknas öka från 20 miljoner kronor till minst 40 miljoner kronor.
Forskare och tekniker
– Det är inte lätt med kompetensförsörjningen, men vi behöver både forskare och tekniker. Vi märker stor efterfrågan av vår kompetens från bland annat processindustrin, därför behöver vi anställa fler, säger Magnus Marklund.
Idag leder han en verksamhet som satt Piteå på kartan som energitekniskt centrum.
– Det blev bra. Ur ett nationellt perspektiv har vi en unik verksamhet där vi är det forskningsinstitut i landet som mest driver frågan om hur man utvinner energi genom bland annat förgasning, säger vd:n
Tekniska lösningar
Han pekar på styrkan att ETC är ett bra komplement till akademin och en viktig länk till industrin där uppdrag står för 20 procent av ETC :s omsättning, resterande del är ren forskningsverksamhet som till viss del finansieras av Energimyndigheten.
Frågan är vad som kommit ut från ETC under åren?
– Vi har bland annat bidragit till energeffektiveringar inom industrin, och levererat många tekniska lösningar där förgasning av svartlut är ett exempel. säger Magnus Marklund, som också pekar på utvecklingen av den pyrolysolja Linda Sandström och Ann-Christine Johansson i ETC :s lab visade för besökarna.
En produkt som bland annat kan vidareutvecklas för att användas för kemikalieproduktion, i stationära motorer, dessutom kan pyrolysoljan uppgraderas till fordonsbränsle.