25 000 personer försvinner varje år

Polisen hanterar 25 000 försvinnanden varje år. Av dem som försvinner återfinns 97 procent. Nationella räddningsrådet förfinar metoderna för att bli ännu bättre.

Polisen har ansvar för efterforskning av försvunna personer och fjällräddning. Nationella räddningsrådet utvecklar metoderna. (Arkivbild)

Polisen har ansvar för efterforskning av försvunna personer och fjällräddning. Nationella räddningsrådet utvecklar metoderna. (Arkivbild)

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2019-05-26 15:43

Räddningstjänst och sjöräddning är enheter som på olika sätt arbetar med livräddande insatser. När det gäller fjällräddning och sökande av försvunna personer är det polisen som ansvarar.

Polisregion Nord samordnar och utvecklar polisens räddningstjänst i hela landet.

– Polisens räddningstjänstarbete bidrar till trygghet i samhället. Att vi hittar försvunna personer i den utsträckning vi gör, bidrar i hög grad till att bygga förtroendet för svensk polis. Vi är de som fortsätter leta, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i region Nord.

97 procent av alla försvunna personer hittas vid räddningsinsatser. Det avser eftersök av försvunnen person i hela landet, inklusive fjällräddning. Trots att de flesta som försvinner hittas, finns alltid möjligheter att bli bättre, menar Säll Lindahl. Och det är här nationella räddningsrådet har sin uppgift.

– För att förbättra och utveckla räddningstjänstarbetet har polisen ett nationellt räddningsråd som funnits sedan 2015.

Rådet etablerar just nu ett nytt system för dokumentation.

– Vi ska bli bättre på dokumentationen, skriva precisare. Vässa underkategorier. På vilket sätt är man försvunnen? Har man gått vilse? Är man bortförd? Vi ska bli mer exakta i våra metoder.

80 procent av alla sökinsatser är lösta inom åtta timmar. De flesta sökinsatser är klara inom fem–sex dygn. 89 procent av dem som hittas är vid liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!