24 miljoner satsas på mammografin
Mammografin i Norrbotten är under all kritik. Den tekniska mätutrustningen är föråldrad och de mobila vagnarna börjar vara utslitna. Nu satsar landstinget 24 miljoner kronor på att rusta upp och digitalisera verksamheten.
Snart är de 19 år gamla mammografivagnarna ett minne blott. Företaget Boxmodul i Öjebyn har fått i uppdrag att bygga två hypermoderna mobila enheter till landstinget. De nya vagnarna väntas vara i full drift hösten 2009.
Foto: Anna Christoffersson
- Vi gör omkring 22 000 hälsokontroller varje år. I en mobil mammografivagn undersöks 70-90 kvinnor per dag och varje kontroll tar fem minuter. 86 procent av dem vi kallar kommer, berättar Bodil Sundbom, enhetschef Mammografi.
Sliten utrustning
Men utrustningen och de två mobila enheterna är gamla och slitna. Därför satsar landstinget 24 miljoner på att förbättra mammografin och planerar för ett länsövergripande centrum.
- Verksamheten digitaliseras och vi har köpt in fem nya röntgenapparater med tillbehör. Vi kommer dessutom att bygga om på Sunderby sjukhus och i Stadsviken för att kunna använda den nya tekniken. Arkivet blir digitalt och allt ska vara i drift augusti-september nästa år, säger Sundbom.
Bättre kvalitet
De två nya mobila mammografivagnarna ligger just nu på Öjebyföretaget Boxmoduls ritbord och ska börja byggas i januari.
Digitaliseringen av mammografin innebär många fördelar både för vårdpersonalen och kvinnorna. Den nya tekniken ger bättre kvalitet på röntgenbilder, säkrare diagnoser, lägre stråldoser, förbättrad miljö och en mindre smärtsam undersökning.
- Två av de nya röntgenapparaterna kommer att placeras i Sunderbyn där det stundtals varit långa köer. Vi satsar vidare på mobila enheter på grund av de långa avstånd som finns i Norrbotten och för att komma nära kvinnorna, säger Bodil Sundbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!