228 nya p-platser i Stadsberget

Efter 16 månaders byggtid öppnar i dag Stadsberget för parkering. Detta innebär att Piteborna får 228 nya parkeringsplatser till sitt förfogande.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-03-20 05:00

Kjell Norberg, trafikingenjör på Piteå kommun, berättar att det till en början kommer att vara p-skiva i tre timmar som gäller.

– Vi har betalautomater klara i det nya parkeringshuset, det står elva maskiner där, men de kommer inte att användas. Vi har tydligt skyltat på utsidan att det är p-skiva som gäller i tre timmar, berättar han.

"Väger in det jättemycket"

PT har tidigare skrivit om att en utredning om Piteås parkeringssituation pågår för fullt. Just nu ligger den på Kjell Norbergs bord.

– Utredningen gick igenom hos första nämnden men det blev återremiss från kommunstyrelsen. Mitt mål är att hinna lyfta upp den till nästa möte i samhällsbyggnadsnämnden den 28 april. Vi rekommenderar ju betalparkeringar, men sedan vet man aldrig vad som händer. Det är en känslig fråga.

Hur mycket har ni vägt in handlarnas kritik mot betalparkeringar?

– Vi har vägt in det jättemycket. De är viktiga för Piteå. Det som vi lyfter upp nu till nämnden är att vi ska ha de första två timmarna gratis, sedan får man börja betala, vilket är en förbättring mot dagens läge. I dag får du ha tre timmar p-skiva, men sedan måste du flytta bilen. Det är en jättedålig grej tycker vi. Det begränsar våra kunder till Piteå, säger han.

Centralt

På torsdagen arbetades det för fullt utanför och inne i Stadsberget med att städa ihop innan de första parkeringskunderna tar plats. De 228 platserna är fördelade på fem plan och öppettiderna är mellan 06 och 24. In- och utfarten är via Sundgatan. Det är inte bara bilburna som kan använda sig av Stadsberget. Parkeringar för motorcyklar och särskilda platser för familjer och personer med funktionsnedsättning finns tillgängliga. Så småningom kommer cykelparkering och laddstationer för elbilar att komma till.

Hur har ni tänkt kring storlek på parkeringsrutorna?

– Gamla Löjan hade väldigt trånga parkeringsrutor, det var något gammalt mått, 2,20 meter. Här har vi tänkt annorlunda. Vi har snedställda 70-gradersvinklade parkeringar i nya garaget och de är 2,50 meter breda. Det är egentligen ett mått som används på tvärställda parkeringar och normalt så drar man ned till 2,30 meter när man vinklar parkeringar. Jag har sagt att jag vill ha 2,50 meter och jag tror att det är bra, för bilarna blir inte mindre.

Hur har du uppfattat att parkeringssituationen i Piteå fungerat under byggnadstiden?

– Jag tycker att det har fungerat faktiskt ganska bra. Det blir ju alltid stökigt vid ett bygge. Visst har jag fått in en del klagomål men jag måste säga att Piteborna ändå är väldigt tillåtande. Jag tror att dom förstår. Handlarna har varit förstående också, säger Kjell Norberg.

De tillfälliga parkeringarna på Rådhustorget och kyrkparkeringen (taxiplatserna) som använts under byggtiden försvinner den 31 mars.

– Vi har kvar dem så folk hinner vänja sig, men sedan försvinner dem.

Mer än ett p-hus

Den officiella invigningen berättar Kjell Norberg är tänkt att bli i juni, början av juli. Innan dess är det arbetet runt Stadsberget som ska bli klart. Pulkbacken och aktivitetsytor är under arbete. Sedan följer etapp två med ytan bredvid Pentryt.

– Projektledarna jobbar med det, men det är inte klart än. Men det blir bostäder, förhoppningsvis blir det ett torg som ska höra samman med backen. Vi ser gärna något kafé eller restaurang så att folk vill uppehålla sig här. Får vi det har vi mer än ett p-hus. Då har vi parkering för bilar, cyklar och en aktivitetsyta.

Kjell Norbergs förhoppning är att parkeringshuset blir välanvänt.

– Jag hoppas att folk vill använda det. Generellt är folk i Sverige lite rädda för p-hus. Man tycker att det är trångt och många p-hus kan vara mörka. Det här är ganska ljust. Det är öppet, man ser ju rätt igenom. Jag tycker att vi har Sveriges finaste parkeringshus, säger han stolt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om