De bosatta på "Ankars" har en sak gemensamt, de är alla studenter vid Luleå tekniska universitet med Piteå som studieort.
Studentområdet Tunnan på Ankarsskatavägen har vuxit sig starkt genom åren, med fler lägenheter, utbyggda våningsplan och konstant stort intresse för de totalt 365 studentlägenheterna.
Inför höstens terminsstart har ett trendbrott märkts.
– Det har inte varit samma intensitet i sökandet. Vi märker det tydligt. Och just nu har vi 22 lägenheter obokade i området, säger Nicklas Öhman från Pitebo AB.
Ensamrätt
Det finns ett avtal med LTU som ger universitetsstuderande i Piteå exklusiv ensamrätt att hyra lägenhet på "Ankars" – med till största delen enrummare och med 210 av lägenheterna möblerade.
– Vi känner till att skolan tappat studenter men att det finns en förhoppning om nya program och att söktrycket ska vända, säger Nicklas Öhman.
– Därför försöker vi hålla på våra regler med reservationen om att LTU-studenter med bas även i Luleå ges chansen att hyra bostad här om de är beredda att pendla, säger Öhman.
66 000 i månaden
En snitthyra per lägenhet ligger på 3 000 kronor i månaden vilket i nuläget innebär 66 000 kronor i förlorade hyreintäkter för Pitebo per månad.
– I ett kort perspektiv tvingas vi ta detta men blir detta långvarigt kanske vi måste tumma på regelverket, säger Nicklas Öhman.
Många vakanser
Lindbäcks Fastigheter med 48 lägenheter vigda för LTU-studenter i kvarteret Trädgården har också upplevt samma trend.
– Vi har haft ovanligt många vakanser inför terminsstarten. Till sist har vi varit tvungna att bredda intaget och erbjuda även andra grupper av studerande möjlighet att bostätta sig här, säger Greta Grapenson vid Lindbäcks Fastigheter.
För stunden har Lindbäcks tre tomma studentlägenheter i Piteå – vilket aldrig tidigare inträffat denna tiden på året sedan 2005/2006 då hyreshusen byggdes.
Konstnärlig profil
Kommunalrådet Peter Roslund har full insyn i problematiken med färre studenter, ekonomiska underskott och LTU:s planer på att säga upp lokaler. Tillsammans med kommunchef Mats Berg har Roslund träffat rektor Johan Sterte för en dialog.
– Vi är givetvis måna om utbildningen och villiga att erbjuda den hjälp vi kan ge. Vi har påtalat vikten av att institutionen bibehåller sin konstnärliga profil men att marknadsföringen kanske borde ses över, säger Roslund.
– Vad gäller lokalytorna i området har vi inte byggt en enda kvadratmeter utan att universitetet beställt det. Därför har vi ställt som krav att de ytor som sägs upp också måste gå att hyra ut till någon annan, säger Peter Roslund.