Över 200 fall av anmälda kränkningar i Piteås skolor

218 anmälningar om kränkningar kom in från Piteås skolor och förskolor under förra läsåret. "Det är jättetråkigt, framför allt att det sker ända ner i förskoleåldern", säger Hans Öhlund (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Antalet anmälda kränkningar i Piteå kommuns skolor ökar, visar en ny rapport. Kränkningar sker till och med inom förskolan. (Arkivbild)

Antalet anmälda kränkningar i Piteå kommuns skolor ökar, visar en ny rapport. Kränkningar sker till och med inom förskolan. (Arkivbild)

Foto: Erik Nylander/TT

Piteå2023-10-05 11:45

Under nämndens senaste möte fick politikerna ta del av "Rapport om kränkande behandling, trakasserier och diskriminering läsåret 2022–2023". Rapporten visar att antalet anmälda kränkningar i Piteås skolor och förskolor ökar. 

Under läsåret 2022–2023 handlade det om totalt 218 anmälningar. Något som kan jämföras med 141 föregående läsår.

– Varenda kränkning är en för mycket. Det är jättetråkigt, framför allt att det sker ända ner i förskoleåldern, säger Hans Öhlund.

Det handlar om fysiskt våld som knuffar och slag och psykiska kränkningar som utfrysning, blickar och att man pekar ut någon. Men även ryktesspridning, nedsättande tilltal, förlöjliganden, hot, trakasserier och kränkningar via sociala medier. 

De flesta av kränkningarna har skett på skolgården, matsalen, elevkafeterior, samt i klassrummet.

undefined
"Varenda kränkning är en för mycket", säger Hans Öhlund (C), ordförande i barn-och utbildningsnämnden i Piteå. (Arkivbild)

Majoriteten av anmälningarna kommer från grundskolan.

Tre av anmälningarna gällde kränkningar i förskola och 13 i förskoleklass. 

"Anmälningarna på lågstadiet ökar. Upplevelsen är att det sker fler kränkningar men också att klimatet blir tuffare och tuffare bland eleverna", står det i rapporten.

13 anmälningarna rör personal som ska ha kränkt barn/elever.

– Sådant tar vi på största allvar, det får inte förekomma. Sedan är det alltid barnet som har kränkts som har tolkningsföreträde, det får man ha respekt för. Känner barnet att det har blivit kränkt är det det som gäller, säger Hans Öhlund.

Han uppger att nämnden i dag får ett sammandrag av antalet kränkningar och kan se situationen mer ur ett helikopterperspektiv än tidigare.

– Vi kan enklare se var det är problem. Är det någon skola eller område som sticker ut får vi försöka lägga krutet där.

undefined
Eleverna kränker varandra verbalt via sociala medier. (Arkivbild)

Nämnden har också gett rektorerna i uppdrag att jobba med frågan, också så att man kan jämföra skolorna på rätt sätt.

– Jag vet inte om kränkningarna faktiskt ökat, om rektorerna blivit bättre på att anmäla eller om det är en kombination, säger Hans Öhlund.

I rapporten konstateras att 2022–2023 var första läsåret där eleverna var tillbaka igen på heltid efter pandemin, även det kan vara en av anledningarna till att anmälningarna ökat.

Hur jobbar ni med detta framåt?

– Det känns som att rektorerna tar detta på allvar, jag har fullt förtroende för det jobb de gör, säger Hans Öhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!