PT redovisade nyligen vilka elever inom fyrkanten som fått plats på gymnasiet. Många kunde ta ett glädjeskutt under sommarlovet, för andra blev listan en besvikelse.
I nuläget står 111 elever som reserver vid Strömbackaskolan. Hur många som inte alls kommit in på skolan är osäkert och frågan är vad som händer med de som inte alls platsar.
– Det finns olika lösningar där de som vill plugga kan få specialprogram vid gymnasiet, och folkhögskola kan vara en möjlighet, säger Louise Mörk, ordförande för barn och utbildningsnämnden (BUN) i Piteå.
David (fingerat namn) i Piteå är en som står ute i kylan. Hans föräldrar är mycket besvikna över Strömbackaskolans beslut att släcka ned träindustriprogrammet, vilket PT skrev om i våras, och att inte utöka några av de andra praktiska utbildningarna.
– Detta drabbar eleverna, skolan måste ha vetat om i förväg om att eleverna födda 03 är en stor årskull, ändå stänger man ner, eller utökar inte de praktiska programmen, säger föräldern.
I Piteå beskrivs läget som mycket tajt. Bygg- och anläggning har 23 elever som reserver, el- och energi 19 reserver, fordon och transport 26 reserver, industri 18 reserver och VVS 27 reserver. Men det finns lediga platser på teoretiska program. Där är intagningspoängen lägre.
– David hade sökt fyra olika praktiska program men kom inte in på något av dem trots att han mer än godkänt i alla ämnen. På fordonsprogrammet kan man skapa ytterligare en klass. Det känns otroligt märkligt att en godkänd elev inte får någon plats och det är ännu märkligare att skolan lägger ned träindustriprogrammet när den näringen och flera andra branscher skriker efter folk, säger föräldern.
– Träindustriprogrammet och andra praktiska utbildningar hade verkligen behövts nu. På det industriprogram som finns kvar var det så tajt med platserna att de sista eleverna fick lottas in. Och en underlig prioritering på Strömbackaskolan är att det finns ett antal tvååriga utbildningar inom industri och restaurang, men de är till för elever som inte har godkänt. Se det i skenet av att elever som fått godkänt ställs utanför.
Davids förälder säger att när Strömbackaskolan väljer att plocka bort utbildningar och inte öka andra, återstår alternativet att han får åka till Älvsbyn eller Luleå där det finns lediga platser.
– Men han vill helst gå på Strömbackaskolan.