– Vi har många fall av den här typen och de drabbar alltid de svagaste i samhället, säger Staffan Lundström, personligt ombud vid enheten stöd och omsorg i Piteå kommun.
Under 2015 hanterade den 112 ärenden. Ett 20-tal fall slutade med att klienterna kunde klara sig själva.
Nyligen hamnade en av Lundströms klienter, en psykiskt funktionshindrad kvinna i kläm där två kronor i förseningsränta slutade med krav hos Kronofogden med 862 kronor.
Fick inget krav
– Hon fick en elräkning från Pite Energi som hon inte kunde betala i tid. Rutinmässigt gick då ärendet till inkassobolaget Svea, säger Staffan Lundström, som uppger att plötsligt fick klienten möjlighet att betala fakturan och det gjorde hon direkt till elbolaget.
Han har ritat upp ett flöde hur den här typen av penningflöde kan se ut och normalt brukar inkassobolag när de fått besked av leverantören att fakturan är betald, skicka nytt krav med inkassoavgift och ränta till den som är skyldig.
Det gjorde inte Svea inkasso.
– Vi vet att hon inte fått något uppföljande krav eftersom all hennes post öppnas vid enheten budget och skuldsanering i Piteå kommun, säger Lundström.
Riskerar utmätning
Kvinnan trodde att skulden var betald och blev förvånad och upprörd hon fick brev från Kronofogden.
– Nu riskerar hon utmätning där pengarna tas från hennes sjukpenning, säger det personliga ombudet, som pekar på att en psykisk sjuk person med dessutom dyxlesi, inte har samma förutsättningar att hantera den här typen av ärenden.
Men borde inte hon med tanke på det ha god man?
– Hon uppfyller ändå inte kriterierna för att få det, säger Staffan Lundström.
Han förklarar att som personligt ombud kan han ge rådgivning, bland annat kring vilken väg kvinnan nu ska gå för att mildra problemen.
– Budget och skuldsaneringen kan exempelvis hjälpa till med att dra ned skulden eller fixa amortering.
Inget formellt fel
Han säger att i det ovan nämnda fallet har varken elbolaget eller KFM handlat fel, men han pekar på att psykiskt funktionshindrade, äldre och nyanlända till Sverige, hotas mer än andra av att bli utsatta för allt från giriga inkassobolag till skrupelfria telefonförsäljare.
– Nyligen lurade exempelvis en telefonförsäljare på en funktionshindrad brandskydd, vilket hon inte alls behövde.
Lundströms enhet har genomfört en studiecirkel med bland annat ekonomi. Där gav en person tips på hur man blir av med påflugna teleförsäljare:
– Det finns två knep. Man kan svara ”jag är psykiskt sjuk och det har jag papper på”, eller om någon frågar efter mitt namn blir svaret, ”nej han är död”.