18–20 platser på Piteås äldreboenden kan tas bort

För att nå en budget i balans föreslår socialnämnden i Piteå i första hand neddragningar av 18–20 platser på äldreboenden. En besparingar på totalt 10,5 miljoner kronor. "Det blir kännbart", säger Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande.

Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande i socialnämnden och Eva Börjesson Öman, socialchef menar att större förändringar behöver göras i verksamheten för att nå en budget i balans.

Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande i socialnämnden och Eva Börjesson Öman, socialchef menar att större förändringar behöver göras i verksamheten för att nå en budget i balans.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2024-04-22 20:30

Under måndagen beslutade en enig socialnämnd att anta en strategisk plan för 2025–2027 med åtgärder som behövs för att nå en budget i balans.

– Att spara genom osthyvelsprincipen eller besparingar i vardagen räcker inte längre. För att komma till rätta med budgetunderskottet behövs en större förändring i verksamheten. Det här blir en ekonomisk nystart för socialnämnden, säger Eva Börjesson Öman, socialchef.

– Vi har haft ett underskott i vår budget under flera år och de sparåtgärder som vi genomfört har haft effekt, men de motsvarar inte de kostnadsökningar vi ser i dag. Därför behöver vi hittar vägar framåt som är resurseffektiva i större skala för att hushålla med våra skattemedel, säger Sven-Gösta Pettersson.

undefined
Alla Piteå kommuns nämnder har fått ett generellt sparkrav på en procent. För socialnämndens del motsvarar det ungefär 10,5 miljoner kronor.

Får inte nämnden en utökad budgetram av kommunfullmäktige i juni föreslås neddragningar inom framför allt särskilt boende för äldre (äldreboenden) på 10,5 miljoner kronor, vilket motsvarar 18–20 platser.

– Vi har en bra socialtjänst i Piteå som varken är dyrare eller mindre effektiv än andra kommuner, det handlar om resursfördelning. Men ser man på invånarantalet så har Piteå fler platser på särskilt boende för äldre jämfört med riket, säger Eva Börjesson Öman.

I Piteå finns i dag elva äldreboenden.

– Vi har en kö i dag till särskilt boende för äldre. När vi gör en sådan här besparing så blir det alltid en försämring för någon. Det kommer att bli kännbart för någon, säger Sven-Gösta Pettersson. 

 – Det handlar om ett inriktningsbeslut och arbetet med en risk- och konsekvensanalys ska påbörjas nu, säger Eva Börjesson Öman.

Det kan handla om att stänga ett boende eller avdelningar, att ett boende görs om till ett trygghetsboende eller får ett annat användningsområde. Tillsammans med fastighets- och serviceförvaltningen ska det göras en inventering av lokalernas skick. 

En minskning av antalet platser innebär att mer resurser behöver läggas på hemtjänst och hemsjukvård.

– Alla medarbetare behövs. Vi har dessutom i dagsläget cirka 30 vakanser inom vård och omsorgsverksamheterna, det kommer inte vara aktuellt med uppsägningar av vår personal, säger Eva Börjesson Öman.

Samtidigt pågår bygget av Piteås nya äldreboende Skogsgården med 80 platser, varav 40 flyttas över från Munkberga som då stängs.

undefined
"När vi gör en sådan här besparing så blir det alltid en försämring för någon. Det kommer att bli kännbart för någon", säger Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande i socialnämnden. (Arkivbild)

Sven-Gösta Pettersson menar att man i dag kan ifrågasätta beslutet att bygga nytt.

– Men det handlade även om att rummen på Munkberga dömdes ut av Arbetsmiljöverket.

Samtliga nämnder har fått ett sparkrav på en procent, för socialnämndens del motsvarade cirka 10,5 miljoner.

Totalt föreslår nämnden besparingar på 18 miljoner kronor.

I andra hand handlar det om en besparingar/förändring av Samvaron på 1,2 miljoner.

I tredje hand en besparing på gruppbostäder på 6,4 miljoner. Det handlar om neddragning av platser, här finns i dag inte någon kö och flera av lokalerna är slitna.

I nuläget saknas minst 26 miljoner kronor för att budget i balans ska kunna uppnås för nämnden. Med tanke på det ekonomiska utfallet för helåret 2023, och utfall samt prognos för mars 2024, är summan som saknas dock betydligt större, och kan då uppgå till mer än 70 miljoner kronor.

Den budgetram som kommunfullmäktige tilldelat nämnden för 2024 är därmed otillräcklig. Budgetuppföljningen till och med mars månad i år är minus 14 miljoner kronor och helårsprognos är satt till minus 58 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!