– Projektet är unikt. Något liknande kommer nog inte att synas på många platser i Sverige, säger Berndt Essebro, när han och Pite energis vd Daniel Fåhraeus visar PT platsen för det som ska rymma en 200 meter lång slinga med 165 solpaneler.
Platsen för den förnybara energin ryms i ett skogsområde mellan Acusticum och Norra ringen.
Solpanelerna kommer att monteras på trästommar som liknar gamla tiders solstolar.
– Idén kom från Patrik Jonsson som arbetar med affärsutveckling och som har kontakt med norska forskningsinstituet Norut. Vi samarbetar med dem sedan tidigare där de gör mätningar från de solpaneler vi redan byggt, säger Daniel Fåhraeus.
2011 satte Pite energi upp två kinesiska paneler nära kontorsbyggnaden, en som vrider sig efter solen och en som vrider sig astronomiskt efter ljuset. Mätningar visade sig sedermera att de producerade i jämförelse med liknande anläggningar mest energi i Sverige. Den elen matas direkt in i Pite energis hus vid Timmerleden.
Efter det har Pite energi satt paneler på taken på flera byggnader vid Acusticum, och nu tar bolaget ett tredje steg.
Fredag lämnade bolaget in ansökan om bygglov och Anna Mård vid Piteå science park säger att solpanelparken ryms i stort inom gällande detaljplan.
– Den går lite utanför planen, men det har Piteå kommun satt OK för, säger Mård, som uppger att området är klassat som energiområde.
– Det ritades in i planen i samband med att det placerades solpaneler på Acusticums tak.
Under våren kommer arbetena igång med den solanläggning som ritats av arkitekt Björn Ekelund och som beräknas kosta cirka två miljoner kronor.
– Pite energi står för en del av kostnaden, men fler företag är med, säger Daniel Fåhraeus.
Dit hör Stenvalls trä som levererar trästommarna, och BDX.
– Trästommarna byggs på plats. Sedan monteras de 1x1,65 meter stora solpanelerna på stommarna, säger Berndt Essebro.
Solpanelerna kommer enligt beräkningarna att producera 250 000 kilowattimmar per år. Strömmen matas ut på nätet och hur parken fungerar kommer att följas upp av det norska forskningsinstitutet.
Daniel Fåhraeus säger att investeringen i solpanelerna ligger i linje med Piteå kommuns ägardirektiv, att en halv procent av Pite energis omsättning (450 miljoner kronor) ska investeras i förnybar energi. Vd:n tror på solkraft som är det energislag som växer mest globalt, men han utesluter inte framtida investeringar i vindkraft.
– Vi lägger gärna pengar på det under förutsättning att vi kan räkna hem det, säger Daniel Fåhraeus.