Vad tänker du kring siffran?
– Jag tror egentligen att den är lite låg. Allt som är en kränkning på skolan ska anmälas till nämnden. Det kan vara mindre saker som att det är en snöboll som kastas eller att en elev säger ett kränkande ord till en annan. Vi ser att vissa enheter aldrig anmäler någon kränkning, men tror ändå att det händer saker mellan barnen, säger Louise Mörk.
Under barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde tog politikerna del av rapporten "Redovisning av kränkande behandling, trakasserier och diskriminering 2020".
Under 2020 kom det in totalt 164 anmälningar och 111 avslut om kränkande behandling. Förskolan lämnade in sju anmälningar, förskoleklasserna fem, grundskolan 141 och gymnasiet två och fritids två.
76 procent av anmälningarna kommer från norra området och 24 procent från södra området.
Louise Mörk uppger att förvaltningen påbörjat ett arbete för att få bättre samsyn bland rektorerna.
– Det var ett uppdrag som vi gav i samband med att vi fick tillbaka rapporten. För vi tror att de kanske har lite olika syn på vad som är en kränkning, vad man bedömer ska upp till nämnden, säger hon och uppger att man också ska införa ett digitalt system, så att anmälningarna kommer fortare och lättare in till nämnden.
– Vi försöker vi se helheten och tendenserna. Hur ska vi kunna stötta och gå vidare på olika områden. Men för att kunna göra det så måste rektorerna rapportera in kräkningarna.
Eva Lundmark, rektor för Norrmalmskolan, var inbjuden till mötet för att berätta hur de jobbar. Hon berättar att de satsat på en rastbod där elever och personal jobbar tillsammans och lånar ut grejer under rasterna och även anordnar aktiviteter.
– Det är bra att eleverna får mer att göra, även de som inte vill hålla på med bollsporter. De flesta kränkningarna sker på raster, på väg in och på väg ut.
Norrmalmskolan har förutom trygghetsteam, resurspedagog och socionom också en fritidspedagog som avsatt en del av sin tid för att enbart jobba med dessa frågor, från förskolekass och upp till nian på Christinaskolan.
– Hon jobbar både förebyggande och med akuta händelser. Det har varit väldigt framgångsrikt, säger Eva Lundmark som också berömmer sin personal:
– De är verkligen engagerade, bryr sig om hur eleverna har det och tar tag i saker direkt. Det måste man också göra.