Fredagen den 20 mars genomfördes den sista planerade operationen vid ortopeden i Piteå innan sjukhuset blev centrum för corona-iva. Under helgen som följde anlände den första covid-patienten och sedan dess har inga planerade operationer gjorts vid ortopeden.
Ett halvår senare har operationskön till ortopeden växt och består nu av omkring 1 600 personer. En ordentlig vårdkö att börja jobba med när operationerna återupptas på måndag.
Verksamhetschefen Anders Sundelin säger att innan pandemin bröt ut låg man bra till för att klara vårdgarantin och hade en väntetid för operation på cirka fyra månader. (vårdgarantin ligger på tre månader, reds. anm.)
– I mars tog det tvärstopp i produktionen och under den tid som gått har det tillkommit patienter, omkring 600 stycken, säger han.
Det finns dock en risk att det finns många fler som är i behov av operation men som inte sökt sig till vården av olika anledningar. Vissa för att de tillhör en riskgrupp och andra för att de inte velat belasta en redan hårt pressad verksamhet.
– Inflödet av remisser har minskat med 20 procent under pandemin. När allt återgår till det normala borde inflödet av remisser göra det också plus lite till. Här finns en viss osäkerhet.
En annan osäkerhetsfaktor är att man tidigare kunnat skicka vissa patienter för operation på annan ort.
– Det är tveksamt om det kommer att gå. Vi har ju samma situation överallt med patienter i kö.
När operationerna återupptas den 21 september kommer vissa patienter att ha väntat i 12 månader. Så lång väntetid ska det dock inte behöva bli för dem som tillkommer nu.
– Jag uppskattar deras väntetid till mellan sex och åtta månader för en vanlig förslitningsskada på höft, knä eller axel som räknas som prio tre. Gruppen prio två som i normala fall brukar opereras inom en månad kan nog få vänta lite längre än en månad, säger Anders Sundelin.
Prio ett är patienter i behov av akut operation, till exempel benbrott, dessa har genomförts även under pågående pandemi och ingår alltså inte i kön.
Kan ni ha ökad kapacitet när ni börjar om på måndag?
– Nej vi har inte mer personal på plats än innan men om narkossköterskor och operationssköterskor och andra som jobbar med det här får vara friska så att vi kan jobba på borde vi kunna komma ner på acceptabla väntetider till sommaren, säger Anders Sundelin.