För att klara av sommarens bemanning inom vård och omsorg rekryterar kommunen personal från 16 år och uppåt till servicetjänster.
Det handlar om arbetsuppgifter inom städ, tvätt, inköp, ledsagning och i samband med måltider. Arbetsuppgifter som är viktiga för att personalen ska få mer tid till det ordinarie vårdarbetet
Jobbet är på vardagar och dagtid på särskilt boende för äldre, inom hemtjänsten och på Trädgårdens äldrecentra.
– Vår bedömning är att det varit ett stort intresse för servicetjänsterna, det handlar om cirka 50 tjänster totalt, uppger Catharina Marklund, chef bemanningsenheten.
De som anställs får en sommarbonus på 3 000 kronor och ett friskvårdsbidrag på 800 kronor.
– Alla arbetsgivare ropar efter arbetskraft och det finns olika varianter på hur man kan försöka få folk att komma och jobba. Jag tänker att det är den verklighet vi lever i just nu, det här kan vi jobba med, säger Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare vid Socialtjänsten.
Förra sommaren fanns en mindre servicegrupp inom särskilt boende som var uppskattad, nu utökas detta.
– Vi har vissa arbetsuppgifter som inte är vård- och omsorgsuppgifter. Tanken med servicetjänsterna är att man ska kunna utföra dom tjänsterna. Vi har svårt att få vikarier i sommar och då är det här ett sätt att underlätta för vårdpersonalen.
Ett annat syfte är att väcka intresset för vårdyrket bland unga.
– Får man en servicetjänst så kommer man närmare vårdarbetet och kanske känner att "Det inte är så dumt att jobba inom vården ändå". Men framför allt så ska vi klara av den här sommaren, säger Ewa Karlsson Sjölander.
Hon förstår att söktrycket varit stort på servicetjänsterna och tror att personer utan tidigare erfarenhet, kan känna en osäkerhet inför att sommarjobba inom vården då det är svårt att veta vad jobbet egentligen innebär.
– Man blir kanske lite avvaktande och tänker att "klarar jag av det eller är det för svåra beslut", då backar man ur istället, säger Ewa Sjölander som tror att servicetjänsterna då kan vara ett alternativ.
En utmaning blir hur arbetet ska organiseras.
– Det kräver struktur och ordning. På särskilda boenden är det enklare, men vi tänker även att det ska gå att få till en struktur inom hemtjänsten, säger Ewa Karlsson Sjölander.