207 836 västerbottningar är röstberättigade i morgondagens folkomröstning och för Västerbottens läns landsting är organisationen runt omröstningen omfattande.
–När det gäller en regional folkomröstning är det en jätteapparat, säger Lars Jansson, utredare vid landstinget i Västerbotten.
Sedan ändringar gjordes i kommunallagen 2011 som gör det möjligt med folkomröstningar som ett resultat av folkliga initiativ har det förekommit i kommunala sammanhang men aldrig på regional nivå förut.
Landstinget
–Vi har fått tackla varje fråga, vi har ingenting att luta oss mot, säger Jansson.
Praktiska frågor som man fått tackla är exempelvis att ett landsting inte har några valnämnder, det ansvarar kommunerna för. Nu får Västerbottens läns landsting betala för att valnämnder bildas.
Den första preliminära budget som las var på 10 miljoner kronor.
–Det var bara en grov budget, vi hade inte fått in alla offerter då. Bland annat måste vi använda ett speciellt tryckeri för valsedlar. Men landstingsfullmäktige beslutade att avsätta 15 miljoner, blir det billigare än så är det bra.
Ingen fördröjning
Att skjuta på folkomröstningen till nästa års val var aldrig ett alternativ då kommentarer till lagen säger att man bör hålla folkomröstning 12 månader efter att namninsamlingen påbörjats eller sex månader efter att den avslutats.