125 000 kronor till Ukraina: "Vi är stolta"

Röda korset i Piteå har på en knapp månad samlat in 125 000 kronor att skänka till Ukraina. Det har de gjort genom penninggåvor och försäljning i sin second hand-butik.

Volontären Aina Dahlbäck och styrelseordförande Ulla-Britt Boström berättar att det nu skänks ungefär sex fulla skrindor med saker varje dag till Röda korset i Piteå.

Volontären Aina Dahlbäck och styrelseordförande Ulla-Britt Boström berättar att det nu skänks ungefär sex fulla skrindor med saker varje dag till Röda korset i Piteå.

Foto: Johanna Sandgren

Piteå2022-03-23 14:30

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har det skänkts och sålts mer än vanligt på Röda korsets second hand-butik i Piteå.

– De första två veckorna efter invasionen fick vi in extremt mycket mer saker, berättar Ulla-Britt Boström som är styrelseordförande för Röda korset i Piteå.

Nu får de in motsvarande sex fulla skrindor med donerade saker varje dag, mestadels kläder.

– Allt ska passera händer, så det är ett enormt arbete bakom kulisserna som utförs av volontärer och personal, säger Boström.

– Det som är så fantastiskt är att när vi får in sådana mängder, då är all personal med på att vi måste tänka om, säger Gunilla Nilsson som är butikschef.

Med "tänka om" menar Nilsson att arbetet effektiviseras och flödet styrs om.

– Det är mer systematiserat. Mer saker med samma personal, säger hon.

Aina Dahlbäck är en av butikens ungefär 30 volontärer. Hon säger att hon märkt av att det blivit smidigare hantering den senaste tiden. Hon har varit engagerad i Röda korset i nästan 70 år och i vanliga fall är porslinet hennes huvudområde men sedan klädintaget ökat markant har hon stöttat upp även där.

– Nu jobbar vi lite längre dagar men jag tycker det funkar jättebra. Vi är ett starkt team, säger hon.

Ulla-Britt Boström berättar att utöver den lokala hjälpen som Röda korset i Piteå ger så samlade de in ungefär 450 000 kronor förra året som gick till att hjälpa i kriser och katastrofer i världen. Förra året var inte Ukraina aktuellt, men sedan kriget bröt ut är det många som hör av sig.

– Inte brukar jag få sådana här mängder med samtal från folk som vill hjälpa till, säger hon.

Boström berättar att det är många som ringer för att de vill skänka en slant men många frågar också specifikt om att "öronmärka" det de skänker. De vill att pengarna som kommer in för det som säljs hamnar i kassan som går till Ukraina. Hon säger att den enda gången hon varit med om det tidigare var vid flyktingvågen för några år sedan.

Styrelsen har kommit överens om att allt överskott just nu går till Ukraina, men att det även kommer fortsätta vara så ett tag framöver.

Volontären Aina Dahlbäck säger att det är en bra känsla nu när pengarna lämnas över.

– Vi är stolta. Stolta över att vi orkar. Alla vi som hjälps åt känner nog så. Vi har samma inställning och trivs här. Vi både skrattar och gråter, för det hinner hända så mycket, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!