Det finns stora skillnader i väntetid mellan kommunerna i landet - från 7,4 minuter i Tranås till 30,3 minuter i Bjurholm. Det visar en ny sammanställning från Hjärt-Lungfonden.
- För den som drabbas av plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med varje minut som går. Att ambulansen snabbt är på plats kan vara avgörande, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
I Piteå kommun är väntetiden 12,2 minuter. Det visar en ny sammanställning som Hjärt-Lungfonden presenterar i dag, baserad på uppgifter från Sveriges kommuner och landsting och SOS Alarm. I Arjeplog är väntetiden i genomsnitt 17,5 minuter och i Arvidsjaur 15,4. Älvsbyn har en väntetid på 12,1 minuter.
Viktiga minuter
Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat helt oväntat stannar. Den som drabbas blir medvetslös och slutar att andas. Chansen att överleva minskar med 10 procent för varje minut som går utan insatser med hjärt-lungräddning och hjärtstartare.
Forskning visar att orsaken att så få överlever framför allt beror på långa insatstider. Däremot är trenden positiv i dag när det gäller överlevnad vid hjärtstopp, vilket sammanfaller med att fler ingriper innan ambulansen kommer till platsen.
- Med kortare väntetid på ambulans skulle ännu fler liv kunna räddas. Det behövs också mer forskning kring orsakerna bakom plötsligt hjärtstopp. Forskarna behöver ta reda på varför vissa drabbas, säger Staffan Josephson.