120 vindkraftverk ska till Markbygden

De långa och breda transporterna med vindkraftsdelar rullar långsamt från hamnen via byar som Hortlax och Svensbyn till slutstationen uppe i Markbygden.

Transporterna av GE-vindkraftverk är i full gång och kan pågå fram till jul. Snart väntas Enercon komma igång med sina transporter också. (Arkivbild)

Transporterna av GE-vindkraftverk är i full gång och kan pågå fram till jul. Snart väntas Enercon komma igång med sina transporter också. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-06-22 19:00

Sträckan Haraholmen–Markbygden, via de mindre byavägarna, är 5,3 mil. Samma rutt med E4 och Arvidsjaursvägen som vägval mäter 4,9 mil. Varje transport tar cirka 1,5 timme och maxhastigheten är satt till 60 kilometer.

Att köra om en vindkraftskonvoj är praktiskt taget omöjligt och på de smalare vägavsnitten går det inte ens att mötas. Transporterna eskorteras av 4–5 följebilar som varnar och dirigerar mötande och bakomliggande trafik. Den som möter en vindkraftstransport exempelvis mellan Hortlax och Blåsmark får vackert stanna på en parkeringsficka eller köra av i dikesrenen.

GE (General Electric) har redan varit i gång med transporterna ett tag och beräknar fortsätta fram mot jul.

– Ja, men vädrets makter styr. Planen är att frakta upp 78 vindkraftverk i delar till Markbygden, säger Roger Forsman på Trafikservice Europa AB, som ombesörjer transporterna.

Hur många turer krävs för ett vindkraftverk?

– Det är svårt att säga exakt, men det blir några stycken.

GE använder när så krävs rutten från Haraholmen och ut på E4 vid Pitsund och sedan vänster mot Hortlax och via Blåsmark vidare till Svensbyn och ut på Arvidsjaursvägen (väg 373) till Markbygden. Detta eftersom en del vindkraftsdelar är för stora för att ta sig under E4-viadukten vid Tingsholmen.

Uddevalla Specialtransporter, som sköter transporterna åt Enercon, har inte kommit i gång än.

– Preliminärt vecka 30, men vi väntar på besked. Planen är att forsla upp 42 vindkraftverk, men det har ju redan gått mycket tid så vi får se hur mycket som hinns med, säger Kent Johansson, Uddevalla Specialtransporter.

Den här typen av tunga transporter kräver dispens. Piteå kommun ska godkänna transporterna på de kommunala gatorna och vägarna. Samma sak gäller för de vägar som Trafikverket ansvarar för.

– Företagen söker dispens för de tidsperioder de tänker köra och betalar avgift för sina dispenser, säger Martin Lindberg, enhetschef för trafik och projekt på Piteå kommun.

De tunga transporterna innebär slitage på vägnätet och politikerna har beslutat om taxorna, som utgår från transportfordonens längd (över 35 meter = 800 kronor) och bredd (över 4,5 meter = 1 100 kronor). Med tanke på omfattningen så blir det en del pengar.

Vidare finns restriktioner för när transporterna får ske. I första hand ska transporterna ske under dagtid vardagar, men även till viss del kvälls- och nattetid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!