110 lägenheter på busstationen

Lindbäcks bygger 110 lägenheter, merparten ytsmarta ettor och tvåor, på busstationens parkering. Till våren klubbas detaljplanen och hösten 2016 påbörjas byggnationerna.– Vi räknar med inflyttning i slutet av 2017, säger Wilhelm Risberg, marknadschef samt vd för Lindbäcks Boende.

Lindbäcks bygger 110 lägenheter på busstationens parkering i Piteå. Detaljplanen klubbas till våren och byggstarten är planerad till sensommaren 2016. Satsningen är en första etapp av mer långtgående planer på det intilliggande bangårdsområdet.

Lindbäcks bygger 110 lägenheter på busstationens parkering i Piteå. Detaljplanen klubbas till våren och byggstarten är planerad till sensommaren 2016. Satsningen är en första etapp av mer långtgående planer på det intilliggande bangårdsområdet.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-10-20 12:08

Videon är inte längre tillgänglig

PT har tidigare berättat om byggplanerna på området som kallas Tallen och på tisdagen berättade de inblandade mer konkret om planerna.

Den del som berörs är parkeringen mot Västergatan. Här ska 110 lägenheter inrymmas i huskroppar med fyra till nio våningar. De högsta husen blir närmast Sundsgatan.

– Piteå har ett stort behov av att det byggs nytt. Cirka 1 500 bostäder behövs de närmaste fem åren. Området är centralt och attraktivt och i och med att Lindbäcks får tillgång till ytan så förbinder de sig också att bygga i våra landsbygdscenter, säger kommunalrådet Peter Roslund (S).

110 lägenheter

De 110 nya lägenheter kallas för "ytsmarta" av Lindbäcks och blir något mindre än vad som är vanligt. Det innebär att hyrorna blir något lägre än normalt för nyproduktion.

– En tvåa på cirka 50 kvadrat landar på runt 7 000 kronor, säger Wilhelm Risberg.

– Vi kommer att bygga med trästomme som vi ser som ett klokt miljömål, säger Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg.

Hyreshusen ska ha parkeringsgarage för de boende på markplanet, men ett problem är möjligen att dagens parkeringsytor för allmänheten försvinner.

– Vi är medvetna om det och tittar på olika lösningar. Vi bedömer att vi kan möta det behovet, säger Thomas Sundqvist, chef för kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

Bangårdsområdet

Men det här är bara början. Det finns stora planer på att exploatera andra delar av det som kallas Västermalm. Det handlar om det närliggande bangårdsområdet.

– Kommunen har köpt bangården av staten och så småningom hoppas vi göra samma sak med spårmarken, men det ligger en bit bort i tiden, säger Peter Roslund.

Det området kan ge plats för flera hundra lägenheter och här handlar det om både bostads- och hyresrätter. Dessutom med inslag av handel och upplevelse.

– Det handlar inte bara om bo, utan det ska vara en levande stadsdel som smälter in i övriga närliggande bebyggelse, säger kommunchefen Mats Berg.

I en framtid om Norrbotniabanan byggs så kommer sannolikt resten av busstationen att frigöras för bebyggelse.

– Resecentrum är planerat till Södra hamn och då behövs inte nuvarande busstation. Så det är fullt möjligt att även resten av busstationen kommer att exploateras på sikt, säger Peter Roslund.

0911-645 23

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om