100 år sedan Piteå fick Folkets hus-förening

SAMLINGSLOKAL. Det är i år 100 år sedan det i Piteå startades en rörelse vilken hade till ändamål att i första hand åt de organiserade arbetarorganisationerna anskaffa eget hus med förenings- och möteslokaler.

Piteå2006-07-01 00:00
Frågan om ett eget samlingshus står i skarp kontrast mot att det första fackföreningsföredraget i bygden faktiskt hölls i en kalvhage i Hortlax.

I tidningen Norrbottens-Posten berättas nämligen i augusti 1899 att "med ett socialistiskt fackföreningsföredrag uppbyggde i måndags ( 21 augusti) afton ute i en kalvhage, tillhörande Hortlax by, en utskickad från Svenska sågverks- och brädgårdsarbetareförbundet sin publik, vilken uppgick till ett 40-talet personer, till största delen arbetare från Storfors. Föredraget var inte annonserat.

Fullständig yttrandefrihet

Den första Folkets husföreningen såg dagens ljus i Piteå i början av år 1906. I en anmälan till föreningsregistret konstateras att den 14 januari 1906 antogs stadgar för föreningen. En förening som skulle ha till ändamål att genom köp eller byggande av hus, och i mån av behov genom förhyrande av lokaler, till förmån för fack-, politiska- och nykterhetsföreningar.

Lokalerna skulle även vara öppna för andra kulturfrämjande intressen vilka där kunde få lämpliga och billiga möteslokaler. Det klargjordes också tydligt att där skulle upprätthållas en fullständig yttrandefrihet. Eventuella expeditionsrum var man också öppna för att ordna.

Den första Folkets husstyrelsen utgjordes av J.W. Dahlbäck, ordförande, Anton Wiren, vice ordförande, samt J. Fanspets, O. Strandberg och Ernst Holmgren, ordinarie, samt F.O. Wikman och K-A Öhlund som suppleanter.

Köp av fastighet

I april 1906 noteras i tidningen att föreningen Folkets hus i Piteå av byggmästare B.E. Dahlbäck inköpt dennes gård i kvarteret Vargen nr 5, vid Storgatan, för en summa av 3.800 kronor. Köpet gjordes i mars 1906 och i Norrbottens-Posten den 26 april berättas att fastighetsköpet är lagfaret.

Samme Dahlbäck ropade tidigare in, vid auktion, fastigheten för 3.500 kronor av Wilhelmina Clausens dödsbodelägare. Fastigheten bestod av av en manbyggnad vid Storgatan, innehållande två rum och kök samt förstuga samt en byggnad inne på gården innehållande på nedre botten mangelbod och vedbod samt i övre våningen en större salong och två boningsrum.

I slutet av juni samma år utbjudes entreprenad på en större reparation i Folkets hus i Piteå till hugade spekulanter.

1908 annonserar NTO-logen Norden att organisationen håller möten varje söndagsafton i Folkets hus och året därpå annonserar sjukgymnast Ellen Björk att hon den 1 april flyttat till Folkets hus gård.

I oktober 1910 består styrelsen av ångslupsförare Anton Wiren, mekanikus J.E. Sandström, maskinisten E. Arvid Lundberg, maskinisten K.A. Widgren och mästerlotsen J.M. Bergstedt.

Som revisorer i föreningen fanns en tid körsnär Brynolf Nordlund, bokhandlare E. Strandberg med maskinisten E. Lundberg och snickaren Brännberg som suppleanter.

1912 fanns på dagordningen frågan om husets försäljning, vilket uppdrogs åt styrelsen att verkställa.

Och gör vi ett hopp fram i modern tid bildades den nuvarande Folkets husföreningen i Piteå i november 1979, som sedan drev Folkets Hus på Norrstrandsområdet fram till 1998. Då gick verksamheten från folkrörelse till affärsrörelse genom att mässbolaget Nolia tog över driftsansvaret och sedan döpte om byggnaden till Nolia city konferens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om