03Mat-Notiser
Bild 1.
Bild 2.
Tvi för...
Dans kuriosa
Varubeteckningar och dess betydelse är inget nytt under solen. Redan för 5 000 år sedan var man mån om sitt varumärke i Egypten och Mesopotamien. Som exempel nämner forskare speciella oljor vars kärl märktes i syfte att sälja bättre. Genom att kunderna fick information varifrån oljan kom kände man sig trygg och försäljningen ökade. Varumärken och ursprungsbeteckningar tros numer ha funnits ända sedan man började producera varor för en större marknad än den som var kopplad till ort och ställe.
Bild 3.
Veckans tips!
Att fisken är färsk kan man avgöra med en snabb blick. Fyra säkra tecken på att en fisk är färsk är blanka ögon, slemmigt skinn, fuktiga fenor och röda gälar. Att den dessutom ska lukta friskt är en självklarhet.
Veckans citat
Enklare regler
Livsmedelsverket har tänkt om och sänker kraven på dokumentation av bland annat råvaror och temperaturer för mindre matproducenter och restauranger. För några år sedan infördes ett ambitiöst kontrollprogram som medförde stora administrativa kostnader för företag som arbetar med livsmedel. Speciellt tufft blev det för små företag där krav på temperaturregistrering, faroanalys och ursprungskontroll upplevdes som snudd på omöjliga att hinna med och i några fall även ledde till att företagen fick stänga när de inte levde upp till myndigheternas krav. Med tydligare vägledningar och förenklat regelverk hoppas Livsmedelsverket att arbete och kostnader för kontrollerna ska minska. Målsättningen är att minska livsmedelsföretagens kontrollkostnader med 25 procent till år 2010. (TT Spektra)
Bild 4.
Så mycket fisk går åt
Hur mycket fisk ska man köpa hem till varje person? Frågan dyker upp så fort man står vid fiskdisken. Nedanstående vikter anger fiskåtgången vid normalstora portioner för vuxna. (TT Spektra)
Renskuren fiskfilé från rundfisk: 150 g
Renskuren fiskfilé från plattfisk: 250 g
Hel, urtagen fundfisk med huvud: 250 g
Strömmingsfilé: 125 g
Sill, hel: 175 g
Sill, filéad: 125 g
Sik och makrill: 150 g
//bilder: 4
dan.strandqvist@ttspektra.se
//bilder:4
Bildtext 1: Tid för husmanskost. Efter alla helger känns det hur rätt som helst att hugga in på hederlig svensk husmanskost.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 2: Vinäger skapar nya smakupplevelser.
Foto: Tobias Röstlund/Scanpix
Bildtext 3: Gamla varumärken. Varumärken har funnits i tusentals år. Bullens pilsnerkorv har funnits i cirka 50 år och är därmed en nyhet i det stora perspektivet.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 4: Alltför tufft. Myndigheternas krav på små restauranger och livsmedelsföretag har varit för hårda. Nu förenklas regelverket.
Foto: Dan Strandqvist
@prio:4
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!