Som PT tidigare berättat har 100 utespisar tillverkats av verkstadsföretaget på fyra olika ställen i Norrbotten.
På Strömbacka har totalt 28 elever från årskurs två och tre jobbat med att svetsa ihop funktionella spisar.
– Vi som går i tvåan har jobbat med det under några lektionstimmar och de som går i trean har gjort det en hel dag, säger Cornelia Vikström.
– Vi fick färdigklippta bitar och en beskrivning och så skulle vi bygga och svetsa ihop dem. Det var inte så jättesvårt men det är klart att det har varit en utmaning. Det känns fint att kunna vara med och hjälpa till och det har varit kul, säger Ida Lindlöf.
Viktoria Spiridonova tycker att det känns bra nu när allt är klart och alla spisar skickas iväg till Ukraina.
– Det blir inte lika jobbigt att göra någonting när man vet att man hjälper någon annan som har det svårt. Det var bara en bra känsla att kunna hjälpa till, säger hon.
Lärarna Nicklas Roslin och Robert Johansson var snabba att nappa på erbjudandet från Nybergs mekaniska.
– Då vi presenterade det för ungdomarna var de ivriga. De kunde tänka sig att jobba över på kvällarna om det skulle behövas. De har en stor vilja och visar framfötterna. Det har varit magiskt att få jobba med dem. Vi skulle lätt kunna ha gjort dubbelt så många, säger Nicklas Roslin och fortsätter:
– Eleverna ville skriva hälsningar och skicka med men vi beslutade att inte göra det för att spisarna skulle vara enhetliga.
Annika Niklasson, rektor för Industritekniska programmet, berättar att de under många år haft ett bra samarbete med Nybergs mekaniska.
– Nu har eleverna fått jobba i ett skarpt läge för det är ett riktigt jobb de har gjort som också är ett värdegrundsarbete. Vi har kollat att projektet stämmer överens med kursinnehåll och vad de lär sig, så det är fantastiskt bra, säger hon.
Hon tycker också att det märks att eleverna har haft ett engagemang.
– Man kan prata kring Ukraina och det skapar många diskussioner. Det blir så tydligt.
Rektorn menar att spistillverkningen också fött ett känslomässigt engagemang för alla inblandade.
– Man tänker, var kommer den här spisen att hamna? Vilken familj eller människa ska värma sig vid den här spisen? Det blir så verkligt på något sätt, säger Niklasson.