Podden som ska utbilda om psykisk ohälsa och HBTQ-frågor

Genom sin podd "Mentala färger" vill Robin Nyström och Tuva Tjernqvist utbilda lyssnarna för att öka kunskapen om HBTQ-frågor och psykisk ohälsa.

Tuva Tjernqvist och Robin Nyström i studion hos Stoff kulturförening där deras podcast "Mentala färger" spelas in. "Drömmen är att få göra en live podd eller att åka på en mindre turné i framtiden. Att åka ut och undervisa för skolelever är också något vi hade velat göra i framtiden", säger Tuva Tjernqvist.

Tuva Tjernqvist och Robin Nyström i studion hos Stoff kulturförening där deras podcast "Mentala färger" spelas in. "Drömmen är att få göra en live podd eller att åka på en mindre turné i framtiden. Att åka ut och undervisa för skolelever är också något vi hade velat göra i framtiden", säger Tuva Tjernqvist.

Foto: Clara Himmelman

Piteå2024-05-31 15:54

Tuva Tjernqvist, 18, och Robin Nyström, 17, har tillsammans med Stoff kulturförening startat upp podden "Mentala färger". Iden till podden grundar sig i att båda upplever att det finns okunskap när det kommer till både HBTQ-frågor och psykisk ohälsa. Genom podden hoppas de båda på att kunna minska okunskapen och förebygga fördomar i samhället. Bristen på kunskap framförallt inom HBTQ-frågor är något som skulle kunna undvikas med hjälp av en bra grundutbildning i skolan menar duon.

– Utbildningen är väldigt heteronormativ och det är få som har en bra erfarenhet från sex och samlevnad i skolan. Om vi inte blir utbildade i en skolmiljö får vi ingen bra grund inför framtiden, säger Tuva Tjernqvist.

– Det är aldrig något exempel på en hen eller två kvinnor som har barn tillsammans och att normalisera olika sexualiteter och familjer är viktigt, säger Robin Nyström.

Att som ung berätta att man mår dåligt eller att komma ut för sina anhöriga är många gånger långt ifrån lätt. Både Robin och Tuva har upplevt att det har slängts och skämtats om ord som deprimerad, bög eller gay alldeles för mycket. Detta gör i sin tur att det blir svårare att öppna upp sig framför vänner och familj.

– Det skämtades så mycket om ordet deprimerad så det blev något som man uppfattade som dåligt och pinsamt. Jag var lite rädd för att berätta om att jag mådde dåligt eftersom någon kanske skulle tro att jag ljög bara för att få uppmärksamhet, säger Robin Nyström. 

Vikten av att få öppna upp sig inför någon man litar på och som tar sig tiden att lyssna är något som kan göra stor skillnad. Robin och Tuva poängterar även att det finns saker man som anhörig ska undvika att säga när en person tar sig mod till att berätta.

– Att hålla saker inom sig gör bara allt värre och när man har fått berätta om hur man mår känner man inte att man inbillar sig längre. Som anhörig är det sämsta man kan säga "men du är så ung du kommer ändra dig i framtiden", säger Tuva Tjernqvist.

– "Det kommer gå över" och i vissa fall gör den det och i andra fall kan en depression vara livslång och att komma ut som gay handlar om vem man är som person, det är ingen fas. Personen man berättar för kan säkert inte göra så mycket men det viktigaste är att den tar sig tid till att lyssna, säger Robin Nyström.

De första avsnitten av "mentala färger" publicerades den 31 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!