"Den åttonde januari 2023 dödade en till synes helt vanlig man, en helt vanlig pojke för att hämnas på en helt vanlig kvinna. Jag heter Sanam Gharaee. Tintin var mitt barn."
Så inleds boken "Glöm aldrig Tintin" – en berättelse om en mammas kamp för att skydda en älskad son från en psykisk våldsam pappa. En kamp som inte avslutades förrän en åtta år gammal pojke var död – mördad av sin far.
– Jag kommer att gråta en hel del i kväll och det kommer ni nog också att göra, säger Sanam Gharaee som tillsammans med medförfattaren Sofia Rutbäck Eriksson samtalade med Kristina Englund från biblioteket inför ett 40-tal åhörare.
Hon beskriver sonen som glad och kärleksfull, omtänksam, finurlig, klok och spirituell.
– Förutom olika sporter så höll han även på med teater och drömde om att bli skådespelare eller programledare. Han hade så många fina egenskaper, säger Sanam, som funderade mycket på vad det skulle kunna bli av honom som vuxen.
Men istället hände de värsta som inte får hända. Tintin hittas mördad i sin pappas badkar. Trots att Sanam bara några veckor innan vädjat till domstolen om att Tintin skulle slippa att umgås med sin far, eftersom han var så rädd för honom.
– Tintin behandlades på en våldsmottagning, men ändå var han samtidigt tvungen att träffa sin pappa, säger Sanam.
Efter det värsta som kunde hända hade hänt, började vännerna och "basketmammorna" Sanam Gharaee och Sofia Rutbäck Eriksson från Rutvik att skriva boken "Glöm aldrig Tintin".
– Den enda som kan föra Tintins talan är jag och jag vet att det finns så många andra "Tintin" där ute. Kan jag rädda någon annan så är det värt det, säger Sanam som fick samla kraft för att orka besöka Piteå.
– Jag blir jätteberörd över att så många ville komma hit, att de för det jag berättar vidare och läser boken. Det ger mig kraft, vi får inte glömma Tintin, det är mitt budskap, säger hon.
Sofia Rutbäck Eriksson har tidigare skrivit barnböcker, feelgood och mysdeckare. Men när hon fick frågan om att skriva biografin om Tintin tvekade hon aldrig. I ett halvår jobbade vännerna med boken.
– Det jag tar med mig mest är inte ondskan utan kärleken mellan Sanam och Tintin, säger Sofia.
Med boken och föreningen "Lex Tintin" driver nu Sanam en rad viktiga frågor, målet är att barn inte längre ska tvingas att umgås med våldsamma föräldrar.