Få kör fossilfritt – kommunen en stor bov

Bara åtta av Piteå kommuns 330 personbilar och lätta fordon drivs av fossilfria bränslen, el eller etanol/HVO.

"I kommunens strategi ligger det att sträva mot minskade utsläpp från transporter," säger Maria Widman, samhällsutvecklare i hållbarhet vid kommunens samhällsbyggnadskontor.

"I kommunens strategi ligger det att sträva mot minskade utsläpp från transporter," säger Maria Widman, samhällsutvecklare i hållbarhet vid kommunens samhällsbyggnadskontor.

Foto: Kent Lidman

Piteå2021-12-04 18:30

Det är bara cirka 2,5 procent. Det visar statistik som Piteå-Tidningen tagit del av. Inom åtta år ska alla transporter i Piteå, enligt kommunens egen plan, vara fossiloberoende. Kommunens bilar är till största delen leasade, och man ska teckna ett nytt leasingavtal från 2023. Samtidigt kör Piteåborna mer bil än riksgenomsnittet.

– I kommunens strategi ligger det att sträva mot minskade utsläpp från transporter, säger Maria Widman, samhällsutvecklare i hållbarhet vid kommunens samhällsbyggnadskontor.

– Det är en kraftig omställning och en jätteutmaning, säger kommunalrådet Patric Lundström (S).

Piteå kommun antog 2016 ett antal klimatmål som bland annat innebär att kommunen ska vara fossiloberoende år 2030. Det är främst tre områden som berörs:

• Fjärrvärme

• Elproduktion

• Transporter

– Då det gäller dom två första har vi redan klarat det ganska bra. Fjärrvärmen, som huvudsakligen kommer från Smurfit Kappa, är i stort förnyelsebar. Vi använder grön el från vindkraft och vattenkraft. Den stora utmaningen är transporterna, säger Maria Widman.

undefined
"Vi har några elbilar och använder dom i första hand när vi ska ut på jobb. Förutom att dom är fossilfria så är dom mer tystgående än andra bilar", säger Jakob Pettersson, miljöinspektör.

Totalt färdas varje fordon registrerat i Piteå kommun 761 mil per år. Riksgenomsnittet är 651 mil per år.

– Det gäller alla fordon som är registrerade i Piteå kommun, kommunens fordon, näringslivet, privatfordon, taxi och alla andra transporterande fordon. En förklaring är naturligtvis att man åker mer bil i glesbygderna i norra Sverige än söderut. Men vi arbetar för att man ska kunna åka mer kollektivt och använda andra helt fossilfria transporter, säger Maria Widman.

Innebär det att vi ska köra mindre?

– Jo, det är en del, att person och godstransporter effektiviseras. Samt fler fossilfria mil i systemet totalt, säger hon.

Kommunen har också satsat på att sätta upp fler laddningsstolpar i centrum.

– Det finns snabbladdare i centrum där man kan ladda sin elbil på 15–20 minuter. Men annars laddar ju dom flesta som har elbil sina bilar hemma på nätterna, säger Maria Widman.

Hur är det med laddningsstolpar i byarna?

– Utgångspunkten är att man laddar hemma, sedan arbetar trafikverket med att täcka upp vissa sträckor med stöd till anläggning av laddstationer. Med kriteriet 10-mil mellan laddplatser. Sen är en del att marknadsaktörer kan anlägga laddstationer, säger Maria Widman.

Då det gäller Piteå kommuns användande av fossilfritt bränsle är det mest dom tunga transporterna inom renhållningen och kollektivtrafiken som använder sig av det.

Av Piteå kommuns 330 fordon som är personbilar och lätt lastbil är det bara åtta som drivs av fossilfria bränslen. Några av dom finns på miljökontoret.

– Vi har några elbilar och använder dom i första hand när vi ska ut på jobb. Förutom att dom är fossilfria så är dom mer tystgående än andra bilar, säger Jakob Pettersson, miljöinspektör.

Patric Lundström menar att det är viktigt att ändra på Piteåbornas och norrbottningarnas reseattityder.

– Vi är vana att ta bilen till tåget eller vart vi ska. Nu får vi Norrbotniabanan och det gör säkert att vi åker mindre bil, säger han

Ett sätt att minska bilåkandet är att göra det svårare att använda bilen.

– Jag hörde att Northvolt med 3 000 anställda bara ska ha några hundra parkeringsplatser. Fler måste åka kollektivt. Det är en metod vi också kan använda, säger Patric Lundström

undefined
"Vi är vana att ta bilen till tåget eller vart vi ska. Nu får vi Norrbotniabanan och det gör säkert att vi åker mindre bil", säger Patric Lundström (S), kommunalråd i Piteå.

Hur ska man bekosta denna omställning?

– Vi måste bli fler. Vi ska vara minst 46 000 innevånare 2030. Vi ligger mitt emellan dom stora satsningarna i Boden-Luleå och Skellefteå och det ska vi dra nytta av, säger Patric Lundström.

Få fossilfria bilar

Av dom 330 personbilar och lätta lastbilar som Piteå kommun använder gäller 231 den direkta kommunala verksamheten. Där finns bara en bil som drivs av fossilfria bränslen. Pite energi har 42 bilar, varav tre drivs fossilfritt. PNF har sex bilar men bara en fossilfri, Pireva har 23 och ingen fossilfri. Däremot går alla 18 tunga renhållningsfordon på fossilfritt bränsle. Pitebo har 25 bilar och två drivs fossilfritt. Pite hamn har tre bilar, en drivs fossilfritt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!