De vill öka den biologiska mångfalden i Piteå

Tusentals bin har flyttat in i två små kupor på Furunäset. Under sommaren ska bina jobba flitigt för att öka den biologiska mångfalden i området.

Tomas Lejon, Andreas Schleiss coh Katarina Eriksson väntar på att värmen ska komma. Det blir startskottet då bina börjar samla pollen. I kuporna finns nu cirka 45 000 bin.

Tomas Lejon, Andreas Schleiss coh Katarina Eriksson väntar på att värmen ska komma. Det blir startskottet då bina börjar samla pollen. I kuporna finns nu cirka 45 000 bin.

Foto: Maria Johansson

Piteå2020-05-06 21:00

I fjol upptäckte biodlaren Andreas Schleiss, Kopparnäs, att 12 av hans bisamhällen dött på grund av en trolig kvalsterattack. Då han bara hade två kvar minskade hans motivation. Ett tag funderade han helt på att lägga av. Men så kom idén att hyra ut bikupor för att öka den biologiska mångfalden i Piteå.

– Jag erbjuder företag att hyra en bikupa av mig som jag sedan sköter om och tar tillvara honungen åt dem. Jag kommer också att utbilda mina kunder, så att de får lära sig mer om hur viktiga bin är för vårt samhälle. Det är en rolig tid som väntar nu då bina börjar flyga iväg för att samla in pollen till kupan, säger Andreas Schleiss.

Han hoppas att värmen kommer snart eftersom den kickar igång bina.

– Jag ger dem en egen speciallösning av sojamjöl och honung. De behöver extra tillskott av energi så att de överlever när det är kallt ute, säger han. 

För en månad sedan startade han företaget Bee at work, mitt i den pågående coronapandemin. Fyra företag har nappat och anställt flitiga medarbetare som kan leverera mellan fem och 50 kilo honung beroende på vilka blommor de hittar. Lindbäcks bygg har en kupa ute på Haraholmen. Rawi har en i stan. Furunäsets företagsby och Revisionären hyr varsin kupa vid Borggården. 

– Vi hoppade på direkt. Hållbarhet blir allt viktigare och som lokala företagare vill vi bidra till en ökad biologisk mångfald i kommunen, när vi hade möjligheten att satsa pengarna, säger Katarina Eriksson, delägare och auktoriserad revisor på Revisionären.

För PNF:s tillförordnade vd Tomas Lejon var beslutet också enkelt.

– Området på Furunäset är öppet och trevligt och det blommar ganska mycket här. Nu ser vi över möjligheterna för andra företagare i området att investera i en egen bikupa. Vi vill bidra till det globala hållbarhetsarbetet och vi vill ha minst hundratusen nya hyresgäster till härute, säger han.

Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är pollinerade av bin och humlor.

– Det finns områden i Kina som inte har några insekter kvar. Där får människor pollinera träden själva med en tops. Där utreder man vilket som är bäst, men det är klart att det bästa är om naturen kan sköta det själv, säger Schleiss. 

Målet för Andreas Schleiss är att så småningom kunna jobba heltid med det här.

– Det här är mitt stora intresse och jag brinner verkligen för det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!