Årets stora speltest

Under julen samlas många för att umgås och spela sällskapsspel. Precis som tidigare år har PT:s testpanel provspelat årets spelnyheter.

1 december 2018 05:00

Vår panel består av spelare i alla åldrar som i år har spelat sig igenom 41 spel i olika kategorier. Bland de testade spelen finns det spel som passar alla smaker. Här hittar du barn-, ungdoms- och vuxenspel som vi har granskat, utvärderat och betygsatt. Några har fått toppbetyg medan andra visade sig vara rejäla bottennapp. Kanske kan tomten få en vägledning om vilka spel som ska läggas i julklappssäcken.

.

Så här tycker testpanelen om årets spelnyheter:

Quiz nödig hemma

Tillverkare: Kylskåpspoesi

Ålder: Från 12 år

Antal spelare: 2–12

Vad spelet går ut på: Svara rätt på frågor i blandade kategorier. Regler saknas: Vinner gör väl den som svarar mest rätt.

Omdöme: Ett lättspelat frågespel i miniformat med blandade ämnan. Plus för formatet som gör spelet lätt att ta med. Minus för formatet som gör antalet frågor ganska begränsat.

Betyg: 3

Ylva Forslund

Fågel, fisk eller mittemellan?

Tillverkare: Kylskåpspoesi AB

Ålder: Från 16 årAntal spelare: 2 eller fler

Vad spelet går ut på: Deltagarna, enskilt eller lag, ska försöka gissa om ett svar ligger kring fågel, fisk eller mittemellan. Mest poäng vinner!

Omdöme: Här krävs papper och penna samt en utförlig genomgång av reglerna innan man startar partyspelet. En rolig och annorlunda form av frågesport för de som orkar ta sig genom ”regelverket”.

Betyg: 3

Bosse Lundkvist

Sing sing

Tillverkare: Ninja print

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–20

Vad spelet går ut på: Ett lag sjunger ett par rader på en låt. Det andra laget tar vid och sjunger resterande rader som står på kortet.

Omdöme: Många kan vi våra låttexter, tror vi, men att sjunga rätt strof på rätt plats är svårare än man tror, för att inte tala om att hitta rätt melodi. Litet minus för många onödigt svåra låtar.

Betyg: 4

Ylva Forslund

Cheese, Please

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–5

Vad spelet går ut på: Man ska försöka täcka över spelplanens möss med genomskinliga ostkort.

Omdöme: Enkelt spel. Ostkorten måste täcka musen på spelbrickan för att du ska få en ostbricka. Den som har flest ostbrickor när mössen är täckta vinner. Ganska kul men ingen jättehit i längden.

Betyg: 2

Zandra Klasson

Quiz nödig festen

Tillverkare: Kylskåpspoesi AB

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 2–12

Vad spelet går ut på: Ren frågesport i quiz-form. Mest antal rätta svar vinner.

Omdöme: Namnet är kanske det som drar till sig mer skratt än själva frågesporten i sig. Lämplig nivå på frågornas svårighetsgrad. Det här spelet fungerar absolut för dem som brukar bli quiz-nödiga på festen.

Betyg: 3

Bosse Lundkvist

Jungle Speed

Tillverkare: Tom & Yako

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–10

Vad spelet går ut på: Att vara snabbast med att ta totempålen och bli av med alla sina kort.

Omdöme: Spelreglerna var krångliga att förstå men när vi kollade på en instruktionsvideo på Youtube blev det lättare. Roligt och fartfyllt spel när man väl fick in rutinen i de olika momenten.

Betyg: 4

Zandra Klasson

Rackarunge

Tillverkare: Ninja Print

Ålder: Från typ 6 år

Antal spelare: 3–20

Vad spelet går ut på: Att skapa den roligaste och knasigaste meningen. Först till 10 poäng vinner.

Omdöme: Skojigt spel för hela familjen (eller skolklassen) där det gäller att tänka till ordentligt. För att förstå meningsuppbyggnaderna så är det nog bra om man är minst 9 år. Lätt att lära sig!

Betyg: 3

Zandra Klasson

Exploding Kittens

Tillverkare: Exploding Kittens LLC

Ålder: Från 18 år

Antal spelare: 2–5

Vad går spelet ut på: Ett kortspel där det gäller att undvika att få kortet med den exploderande kattungen.

Omdöme: Ett ganska enkelt kortspel som går snabbt att lära sig och varje omgång tar inte så lång tid. Texten på korten (som kan upplevas som något vulgär) är på engelska men det medföljer en bra regelbok på svenska. Kan bli något enformigt och man bör vara mer än två stycken när man spelar.

Betyg: 2

Ulf Lundin

Cento

Tillverkare: RL Roligt lärande

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: Två eller fler

Vad spelet går ut på: Att lägga ut det sista kortet som gör att slutsumman av de samlade korten blir 100 (eller 0).

Omdöme: Påminner mycket om kortspelet Uno men med fokus på siffror. Ett bra sätt att öva på sina färdigheter i huvudräkning. Snabba spelvändningar gör att man måste behålla skärpan. Halvkul.

Betyg: 2

Ylva Forslund

Story Chest

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–7

Vad spelet går ut på: En chans för den fantasifulle att berätta egna sagor genom att inspireras av bilder på olika kort.

Omdöme: Kräver engagemang och fantasi, och list hos motspelarna i sina gissningar. Överraskande spel med oväntade vändningar byggt på detaljrika berättelsekort.

Betyg: 3

Jan Westerberg

Quiz nödig resan

Tillverkare: Kylskåpspoesi

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 2–12

Vad går spelet ut på: Frågesportspel där man i förväg bestämmer på vilket sätt man ska spela, finns flera sätt.

Omdöme: Det perfekta spelet att ta med sig på resan som inte tar någon plats, spelet är enkelt, roligt och ställer utmanade frågor där alla har en chans att slåss om första platsen.

Betyg: 4

John Wikstén

Bajsspelet

Tillverkare: Nicotext

Ålder: Från 3 år

Antal spelare: 2–8

Vad spelet går ut på: Med en bajskorv som spelpjäs ska respektive medverkande slå tärning och avancera på spelbanan. Först i toaletten vinner.

Omdöme: Skitkul spel, säger reklamen, och lite kan ju i de bästa stunder roa små. Men intresset av prutt- och kissljud mattas snabbt, och spelet känns tämligen lätt att spola.

Betyg: 1

Jan Westerberg

0–100

Tillverkare: M.I.G

Ålder: 14 år

Antal spelare: 2–6

Vad går spelet ut på: Att hamna på så lite poängdifferens som möjligt från det rätta svaret.

Omdöme: Om du älskar siffror kommer du verkligen gilla detta spel, man blir utmanad i frågorna som även har stor variation. Däremot tilltalar spelet just den gruppen och blir ganska snabbt tråkigt.

Betyg: 2

John Wikstén

Guiness world records

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–5

Vad spelet går ut på: Svara på frågor om världsrekord. Klara utmaningar och få kort. Den som först har tre kort och tar sig förbi startrutan vinner.

Omdöme: Ett roligt spel som bjuder på mycket fakta och onödigt vetande om världsrekord. Frågor varvas med roliga utmaningar som ska utföras på tid. Spelet passar lika bra att spela med familjen som på förfesten med vännerna.

Betyg: 4

Elin Backlund

Lära mera bokstäver

Tillverkare: Akademibokhandeln

Ålder: Från 3 år

Antal spelare: En eller flera

Vad spelet går ut på: Med hjälp av korsord lär sig barn att känna igen bokstäver samt läsa och stava olika svåra ord.

Omdöme: Förberedelserna inför första spelomgången var tidskrävande. Onödigt små bokstäver. Femåringen tröttnade innan vi hade kommit igång. Inget fartfyllt spel, men spelidén gillas. Kul att korsorden finns i olika svårighetsgrader.

Betyg: 3

Elin Backlund

 

Ordpirater

Tillverkare: Wow!

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Slå bokstavstärningarna och bilda ord som bygger en väg fram till skatten i mitten av spelplanen.

Omdöme: Roligt, genomtänkt sällskapsspel. Lite som en barnvänligare variant av klassikern Alfapet, med färgglad spelplan, bryggor att lägga ut och stenmurar som kan blockera motståndarens ord-väg mot skatten.

Betyg: 4

Emma Garpebring

Ninja rush

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Håll igång dina ninjor och sanden i timglasen tills du får en ninjastjärna. Den som får fem stjärnor först vinner.

Omdöme: Här gäller det att ha tungan rätt i munnen och att ha koll på kort, ninjor och stressande sand i timglas. Garanterat pulshöjande och skrattframkallande. Roligt spel för små och stora.

Betyg: 4

Elin Backlund

Century spice road

Tillverkare: Plan B Games

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–5

Vad spelet går ut på: Att samla poäng genom att handla med ”kryddor”, enligt ett avancerat system med färgade kuber och kort.

Omdöme: Fullkomligt obegripligt. Efter 50 minuter har tre tioåringar och en hyfsat normalbegåvad vuxen fortfarande inte lyckats greppa upplägget. Etta i betyg dock för att spelet ser roligt ut.

Betyg: 1

Emma Garpebring

Nummer ninja

Tillverkare: WOW!

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–4 spelare

Vad spelet går ut på: Bli den första Ninjan att befria draken.

Omdöme: Ett kul och spännande spel där du bättrar på dina mattekunskaper. Lämplig nivå på frågorna som finns i lättare nivå–rekryt och vill man göra det svårare så väljer man nivån "mästare". Placera ut fällor, och akta dig för andras fällor för att hinna först. Ett kul och klurigt spel.

Betyg: 4

Stefan Hedkvist

Charader

Tillverkare: Nicotext

Ålder: Från 3 år

Antal spelare: 2 eller fler

Vad går spelet ut på: Att utan ord beskriva en situation eller handling med sin egen fantasi.

Omdöme: Hur svårt kan det vara att göra en charad på talesättet pengar växer inte på träd? Testa själv! Ibland hysteriskt kul. Passar alla åldrar, på kortens baksida finns illustrationer för de minsta. Ett spel där alla kan vara med höjer betyget.

Betyg: 4

Maria Lundqvist

Ticket to Ride

Tillverkare: Days of Wonder

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–4

Vad går spelet ut på: Att upptäcka 60-talets New York City från Central Park till Empire State Building och från Times Square till Brooklyn.

Omdöme: Lärorikt spel för alla New York-fans, färden är målet med hjälp av taxibilar för snabba besök på kända ställen. Kul, snabbt och enkelt spel.

Betyg: 3

Maria Lundqvist

Vilket hundkaos

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 6 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Hundra hundar är på rymmen. Du ska samla så många som möjligt i din hundgård.

Omdöme: Ett perfekt spel för hundälskaren. Här får du svara på frågor om hundar och tävla i olika hundutmaningar för att samla in hundarna på rymmen. Lätt att komma igång, variationsrikt och riktigt kul!

Betyg: 4

Mari Gustafsson

Babblarna jättememo

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 2 år

Antal spelare: 2 eller fler

Vad spelet går ut på: Hitta brickor som är lika och samla par. Den med flest par vinner.

Omdöme: Ett klassiskt och roligt spel. Babblarna är populära hos de små, men det hade varit ett plus om figurernas namn hade stått i reglerna då vuxna kanske inte har samma koll. Fina och färgglada brickor.

Betyg: 4

Jennifer Sjödin

Inte för en miljon

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 3–6

Vad spelet går ut på: Du ska försöka gissa hur mycket pengar de andra spelarna minst vill ha för att göra olika stunts.

Omdöme: Stuntsen är mest larviga och osannolika så det är svårt att tänka sig hur mycket pengar jag skulle begära för att göra något. Betyget sjönk ännu mer när ett av stuntsen visade sig vara "prova narkotika".

Betyg: 1

Jennifer Sjödin

The great tour

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 3–6

Vad spelet går ut på: Transportera turister med buss mellan olika städer i Europa och försök samla poäng för att vinna.

Omdöme: Fyra A4-sidor med regler avskräcker och det tar länge att läsa och förstå de otydliga instruktionerna. Ungdomarna hinner ge upp och fly in i sina smartphones, men de som håller ut är nöjda med de många taktiska momenten. Enbart för den inbitne sällskapsspelaren.

Betyg: 2

Joel Gustafsson

Babblarna – kom hem spelet

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 2 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Spelarna hjälps åt för att hitta rätt platser för Babblarna och upptäcka djur. På vägen lär sig barnen att uttrycka ord, sätta ord i sitt sammanhang och vänta på sin tur.

Omdöme: Barnen älskar Babblarna och även om varumärket känns allt mer kommersiellt så finns det fortfarande en språkpedagogik bakom. Vår tvååring ville spela så ofta att vi till slut fick gömma spelet bakom handdukarna i garderoben.

Betyg: 4

Joel Gustafsson

Don’t rock the boat

Tillverkare: Playmonster

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Lasta spelpjäserna försiktigt på piratskeppet utan att de faller överbord. Den som kan lasta mest vinner.

Omdöme: Ett roligt spel för de yngsta barnen som inte kan få nog av det gungande spelet. Något äldre barn tröttnar rätt fort. Spelet andas inte kvalité, men det får jobbet gjort.

Betyg: 3

Joel Gustafsson

Mysteriet på tivolit

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 4 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Att hitta sina borttappade saker på tivolit.

Omdöme: Ett spännande spel. Här gäller det att ha turen att få en sol istället för ett moln på brickorna, så man kan gå vart man vill på spelplanen och slipper gå tillbaka till start. Lockade till skratt även hos vuxna medspelare. Ett plus att det även följer med en äventyrsbok.

Betyg: 5

Catrin Renlund

Bamse aktivitetsspel

Tillverkare: Egmont Kärnan

Ålder: Från 3 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Att göra roliga rörelser och ljud.

Omdöme: Ett ganska roligt spel på en nivå för en tre-fyraåring med inslag av charader. För att vinna ska man samla fyra olika Bamsefigurer som farmor delar ut – men akta dig för vargen!

Betyg: 4

Catrin Renlund

Mig familj

Tillverkare: M.I.G

Ålder: 6–14 år

Antal spelare: 2–6Vad spelet går ut på: Kasta två tärningar och ställ frågor till varandra. Den som först svarat rätt inom de olika områdena vinner.

Omdöme: Enkelt och lärorikt spel med aktuella frågor, där ovanligt många frågor, handlar om Norrbotten. De yngsta deltagarna får ett extra svarsalternativ på sina frågekort. Kan lätt tas med.

Betyg: 4

Maria Johansson

Dosa

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 9 år

Antal spelare: Från en spelare

Vad går spelet ut på: Kasta dosan med rätt teknik och samla poäng på en spelplan som kan byggas om.

Omdöme: Ett sällskapligt spel som bjöd på många skratt. Kräver yta när man ska röra sig och kasta. Enkla regler, men inte helt lätt att få till en magisk "mag drop". Spelet kan lätt varieras för både stora och små deltagare genom gränsförflyttningar.

Betyg: 4

Maria Johansson

Lära mera: Siffror

Tillverkare: Akademibokhandeln

Ålder: Från 3 år

Antal spelare: Från en spelare

Vad spelet går ut på: Ett memoryspel i tre olika svårighetsgrader där du lär dig att räkna hjälp av spelkort bestående av siffror och bilder.

Omdöme: Nja, från tre års ålder? Det här spelet känns lite för avancerat för de allra yngsta barnen, men spelidén kan vara en bra inkörsport till matematikens värld. Stort minus för inbrottssäker spelask.

Betyg: 3

Jens Ökvist

Azul

Tillverkare: Enigma

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–4

Vad går spelet ut på: Här ska du agera kakelsättare i Kung Manuel I från Portugals palats och på bästa möjliga sätt få mest plattor på din individuella vägg.

Omdöme: Onödigt krångliga regler. Behövdes genomgång på youtube för att förstå. Men när spelet var i gång var det något för dem som gillar att planera och pussla. Vackert och detaljrikt smyckat spel.

Betyg: 3

Maria Johansson

Dunderklockan-spelet

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2–4

Vad spelet går ut på: Att med hjälp av skattkartor snabbast ta sig fram genom Vitsippeskogen i jakt på dunderklockor. Flest blommor vinner.

Omdöme: Ett brädspel som femåringen i huset fastnade direkt för. Lagom lätt och spännande från början till slut. Även för de äldre i hushållet. För vem gillar inte världens starkaste björn?

Betyg: 4

Jens Ökvist

Fotbolls-MIG

Tillverkare: PlaymigÅlder: Från 15 år

Antal spelare: 2 eller fler

Vad spelet går ut på: Ett frågespel om fotboll. Fem kategorier: svensk fotboll, internationell fotboll, stjärnorna, VM och blandat.

Omdöme: Roligt och snabbt spel, men den som inte kan något om fotboll är chanslös. Frågorna varierar från enkla till svåra, en del så svåra att det är på nördnivå.

Betyg: 4

Torbjörn Carlsson

Jag har en kompis som ...

Tillverkare: Kylskåpspoesi

Ålder: Från 16 år

Antal spelare: 3 eller fler

Vad spelet går ut på: Spelarna läser kort som börjar med "jag har en kompis som ..." och alla som känner sig träffade dricker/räcker upp handen.

Omdöme: "Partyspel från 16 år" lovar mer än det levererar. Samma princip som "Jag har aldrig ...", enda skillnaden är att korten i detta spel dödar festen helt och hållet.

Betyg: 1

Christoffer Markström

I know

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 12 år

Antal spelare: 2–6

Vad spelet går ut på: I grunden vanlig frågesport, men du kan även få poäng genom att satsa på om motspelarna har rätt eller fel.

Omdöme: Bra och varierande frågor fördelat på fyra kategorier. Att man kan satsa poäng på om motspelarna svarar rätt eller fel är en rolig tvist som gör att fler kan vara med.

Betyg: 3

Christoffer Markström

Rackare 2

Tillverkare: Ninja print

Ålder: 15 år

Antal spelare: 3–20

Vad spelet går ut på: Spelarna turas om att läsa upp en ofullständig mening som de övriga fyller i. Läsaren ger poäng till bästa mening utan att veta vems det är.

Omdöme: Enkelt, roligt och (ganska) prestigelöst. Det är först när alla skrattat färdigt som man faktiskt räknar poängen. Till och med de största vinnarskallarna har kul när de förlorar.

Betyg: 5

Christoffer Markström

GW:s brott

Spelets namn: GW:s brott

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2–5

Vad spelet går ut på: Att leka tjuv och polis med list och taktiskt tänkande. Det gäller för "GW" att fånga brottslingar med olika specialegenskaper.

Omdöme: En skojig idé med lodrätt spelplan och magnetiska brottslingar. Men, ingen spelare får ha samma rondör som GW för då blir det trångt kring spelplanen som är lite för liten. Tack vare en video där GW instruerar gick det snabbare att komma in i spelet.

Betyg: 3

Annika Lahti

Go go eskimo

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–6

Vad spelet går ut på: Att ta sig runt en bana med hjälp av kort och samla fiskar som sen säljs på marknaden för pengar. Den som samlat mest vinner.

Omdöme: Spelet höll inte samma kvalitet som den lockande spelplanen med fina äventyrare, isberg och en isbjörn. Går att spela med visst strategitänk och varje runda går snabbt, men det känns lite händelselöst. Hur isbjörnen skulle användas förstod vi aldrig då reglerna vara för luddiga. Kan spelas av hela familjen.

Betyg: 3

Annika Lahti

Sällskapsspelet

Tillverkare: Kylskåpspoesi

Ålder: Från 14 år

Antal spelare: Minst 2

Vad spelet går ut på: Svara på frågor för att lära känna sig själv och varandra bättre.

Omdöme: Det blir en del skratt och fniss. "Bra spridning på frågorna", "Kanske roligare att spela med några man inte känner lika väl som vi gör" är några av omdömena. Efter en timmes "samtalande" är vi rätt så nöjda i kompisgänget.

Betyg: 3

Laila Bäckström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!