Anton bildsätter Minecraft

Hundratals miljoner personer har byggt ”digitalt lego” i spelet Minecraft. Det är ett kulturfenomen som inget annat och nu släpps en bok om spelet som illustreras av Pitebon Anton Stenvall.

20 oktober 2017 21:00

Boken ”Mobestiary” berättar om ett 40-tal av de djur och odjur som spelaren kan stöta på i Minecrafts värld. I spelet är allting uppbyggt av kuber, vilket ger dem ett speciellt utseende som Anton fått lite friare tyglar att tolka.

– Varelserna är ritade med lite inspiration från Carl von Linné eller Leonardo da Vinci. Man får se lite hur de fungerar och hur de ser ut på insidan också. Det är otroligt fyrkantigt men det ger dem en lite organisk känsla jämfört med hur de brukar se ut, säger Anton Stenvall.

Det är en tidigare kollega som rekommenderade hans tjänster till det svenska spelföretaget Mojang, skaparna av Minecraft. När PT träffar Anton kommer han direkt från en vernissage av bilderna i boken som Mojang ordnade i Stockholm där alla intäkter går till välgörenhetsprojektet ”block by block” som Mojang driver tillsammans med FN. Projektet syftar till att få unga människor involverade i planerandet av offentliga platser.

– Det var Mojang som tog initiativet till utställningen. Den hölls i Riche lilla baren där vi hängde upp 25 tavlor och gav bort signerade böcker. Det var en jättetrevlig kväll i vacker miljö, säger Anton Stenvall.

Två av dem som fick var sin signerad bok var Antons systersöner Winston och Edvard Travis.

– Pojkarna var lyriska, de spelar spelet båda två, säger Anton.

Och du då? Spelar du?

– Jag hade inte spelat innan jag fick uppdraget. Men nu gör jag det, vi är några här på jobbet som spelar tillsammans på en egen server. Jag gillar särskilt den kreativa delen av det, och det är suveränt att spela när man arbetar med det, säger Anton.

Boken kommer att översättas till 20 språk och släppas i väldigt många länder.

– Det är roligt att veta att väldigt många barn över hela världen kommer att få se mina bilder, säger Anton Stenvall.

Spelföretaget Mojang såldes till Microsoft för 2,5 miljarder kronor för ett par år sedan. Att ha en sådan speljätte som kund är så klart åtråvärt för Antons firma More digital studios, där han arbetar som art director och är partner.

– Det här var bara första grejen jag gjorde åt Mojang efter jul. Sen har det blivit fler uppdrag och förhoppningsvis blir det ännu fler. Jag besökte dem i går när jag var i Stockholm och de var verkligen supertrevliga och de är väldigt bra att arbeta med, säger Anton Stenvall.

Minecraft

Minecraft kan ibland kallas för digitalt lego. Spelaren släpps ned i en gigantisk värld uppbyggd helt av kuber i olika material där man är fri att gräva grottor, bygga slott och göra precis vad man vill.

Spelaren samlar in material som trä, sand, sten, diamant och använder det till byggnader eller verktyg, lysen och annat.

Det har sålts i över 120 miljoner exemplar. Det enda spel som sålts i fler exemplar är Tetris, men Tetris finns också i allt från Nintendokonsoler till miniräknare. Man har till och med byggt datorer inuti spelet Minecraft som kan spela Tetris.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Öberg

Ämnen du kan följa