Inställd björnjakt kan ge problem

Licensjakten på björn hotas av årets mångdubblade skyddsjakt. Det kan innebära att Piteå och Älvsbyn får en väldigt kraftig björnstam jämfört med resten av länet.

Knepigt. Jaktvårdskonsulenten Björn Sundgren säger att björnstammen kan bli ganska kraftig och att älgjägarna nog inte kommer uppskatta det.

Knepigt. Jaktvårdskonsulenten Björn Sundgren säger att björnstammen kan bli ganska kraftig och att älgjägarna nog inte kommer uppskatta det.

Foto: Maria Johansson

Piteå/Älvsbyn2017-06-01 21:33

Skyddsjakten i samebyarna har i år redan resulterat i 40 döda björnar. Det är fyra gånger mer än under hela förra året då bara 10 björnar fälldes på grund av skyddsjakt och det är lika mycket som fälldes totalt när man räknar ihop licensjakt och skyddsjakt. Det kan innebära problem med förtätning av björnstammen i Piteå och Älvsbyn. Länsstyrelsen räknar nämligen Norrbotten som ett enda område, så skjuts det björnar i fjällen så ”skonas” björnar i andra områden, och här i södra delen av länet finns det gott om björn.

– Sett för länet så går björnobservationerna ner. Men som vi upplever det är det en ganska stark stam med honor och ungar i stort antal söder om Luleälven ner till länsgränsen och in mot utkanten av Arvidsjaur. Risken är att man får en ganska tät björnstam i Piteå, Älvsbyn och Boden, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Då befolkningstätheten är högre där så kan en tät björnstam göra att björnar kommer närmare och närmare samhället, vilket även det kan sluta i att björnar måste skjutas då de blir oblyga och till slut ganska aggressiva. Sundgren påminner om Sjulsmarksbjörnen som rotade i bybornas soptunnor. Den matades av människor som ville se en vild björn. Till slut ansåg länsstyrelsen att situationen var ohållbar, risken för att människor skulle komma till skada var för stor, och björnen fick skjutas. Sommaren 2015 oroades polisen över björnarna i Krokträsk i Älvsbyns kommun eftersom att folk vallfärdade dit varje kväll på ”björnsafari”.

– Det blir folksamlingar och folk beter sig knepigt när det gäller björnar. De tror att de är på en djurpark och att det är några nallebjörnsleksaker de har att göra med. Det har också varit en del incidenter med hundar som varit i kontakt med björn och lett dem tillbaka till husse, säger Björn Sundgren.

Som Jägareförbundet ser det är man just nu lite i ett vakuum, eftersom att spillningsinventeringen ännu inte är färdig och därför kan man inte säga något om det faktiska antalet björnar ännu. Man räknar med att den ska vara färdig under juni och då får man underlag för att titta på om det blir någon jakt eller inte.

– Sen är det många björnjägare som satsar resurser på utbildning och att få kompetens för det här. De kan bli snuvade på en hel jaktsäsong. Och får vi ingen jakt här kommer många älgjägare där ha synpunkter då björnar tar älgar också. Man tycker sig märka av det på sina ställen. Det finns många delar i det här, säger Björn Sundgren.

Björnar

Björnen är svår att inventera eftersom den ligger i ide och därför inte går att spåra under vinterperioden.

Under den senaste björnspillningsinventeringen 2010 gav uppskattningen att björnstammen uppgick till 760 individer.

En annan indikation är "rovdjursobsen", alltså hur många björnar som observeras under första älgjaktsveckan och som rapporteras in till Svenska jägareförbundet. Där har man sett att observationerna ökat i Boden och Älvsbyn.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!