Allt fler företag går dåligt

Allt fler företag i Norrbottens län har svårt att betala sina räkningar. Det visar färsk statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

13 september 2019 10:18

När ett företag får en eller flera betalningsförelägganden är det en allvarlig signal om att företaget i fråga har ekonomiska problem. Mycket pekar också på att många företag i Norrbottens län har fått det allt kärvare med att betala sina räkningar.

Under årets första åtta månader har antalet betalningsförelägganden i länet ökat med drygt 21 procent jämfört med samma period förra året.

– Antalet ärenden har dessutom ökat under så gott som alla månader. Det är naturligtvis extra oroande, säger Harald Stjerna på Syna.

Exempelvis ökade antalet ärenden under augusti i år med 58 procent och än värre var det i april, då ökningen var hela 132 procent.

– Vad som ligger bakom utvecklingen är svårt att veta, men det kan vara ett tecken på att den inbromsning i konjunkturen som allt fler talar om nu börjar få effekt. Därför ska det bli extra intressant att se vad som händer de närmaste månaderna, säger Harald Stjerna.

– Historiskt sett vet vi att antalet betalningsförelägganden ökar under september, oktober och november, så det finns all anledning för företagare i länet att vara observanta på den fortsatta utvecklingen, säger Harald Stjerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ylva Forslund

Ämnen du kan följa