17 dödsolyckor inträffade i länet 2018 och en av dessa inträffade i Piteå älvdal den 1 juni då en 18-årig kvinna miste livet i en kollision på E45 utanför Slagnäs. Ytterligare två personer skadades vid olyckan.
Övriga dödsolyckor har skett på andra platser i länet visar statistik som Transportstyrelsen kom ut med på onsdagen.
Under förra året skadades 61 personer allvarligt i trafikolyckor i länet. Nationellt blev det också ett svart år i trafiken. Enligt preliminära siffror omkom 325 personer i trafiken – vilket är nästan 30 procent fler än under 2017. Det är den högsta siffran sedan 2009.
Värsta trafikmånaderna i länet var sommarmånaderna juni och juli då flest dödsolyckor inträffade.
– Vi har semester. Det är mer trafik ute på vägarna och det ökar risken för olyckor. Kanske är det så att vi kör längre sträckor också, säger Lars Martinell, verksamhetschef vid NTF Norrbotten.
2017 såg det bättre ut, då avled fyra av skador i trafiken medan åren innan, mellan 2006 och fram till 2016 ligger på ungefär samma nivå som i 2018.
– Det är jättetråkigt att olyckorna ökat, men varför det pendlar så mycket vet jag inte.
Riksdagens nollvisionsmål nationellt är att nå ett delmål 2020 med 220 dödade och svårt skadade i trafiken.
– Vi följer det målet, förutom i fjol då.
Han funderar om vi blivit slarvigare i trafiken och om trafikanterna tar för lite eget ansvar.
– Vi har inte självkörande bilar än. Därför måste vi anpassa hastigheten, kontroller lufttrycket, lasta rätt och hålla avstånden.
Han har en känsla av att vi kör allt fortare.
– Ja min upplevelse är att vi har ökat hastigheten.
En annan riskfaktor i trafiken är den tunga trafiken.
– Vi har mycket tung trafik i omlopp och även om de inte orsakar olyckor så blir smällen allvarligare om en bil krockar med en tung lastbil, vilket ger värre personskador.
Precis som Transportföretagen så efterlyser Lars Martinell polisen på vägarna.
– Jag tror att polisens frånvaro i trafiken gör att vi blivit mer nonchalanta. De behövs, även om jag skulle önska att de inte gjorde det och att vi själva tar ansvar och tänker till.
När det gäller bältesanvändningen så finns fortfarande en del att göra.
– Än används inte bälten till 100 procent. Värst är det i tätorten medan bältena används av i stort sett alla vid landsväg, säger Lars Martinell.
I och med de ökade dödsolyckorna kommer NTF att intensifiera sitt arbete mot människor.
– Vi informerar och har utbildningar om trafik till alla åldrar. Vi visar på vad vi kan göra själva för att säkra trafiken.