Extratjänster riktar sig till långtidsarbetslösa samt utrikesfödda som deltar i Arbetsförmedlingens etableringsprogram.
– Det är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som är riktad från regeringen till kommunerna för att öka sysselsättningsgraden hos nyanlända och de som har varit utanför arbetsmarknaden i 450 dagar eller mer, säger Tomas Nilsson, verksamhetsområdeschef på arbetsmarknadsenheten på Piteå kommun.
Piteå kommun har ett 20-tal extratjänster i dagsläget, men nu har politiken skruvat upp ambitionen och gett arbetsmarknadsenheten i uppdrag att hitta ytterligare 80 platser hos samtliga sju kommunala förvaltningar.
– 100 är mycket för Piteå, men vi antar gärna den här utmaningen och tillsammans med förvaltningarna ska vi lösa det. Förhoppningen är också att det ska leda till anställningar när extratjänsten tar slut, säger Tomas Nilsson.
Enligt honom är det viktigt att samtliga sju förvaltningar bidrar.
– Här har vi möjlighet till en vinn-vinn-situation där kommunens verksamheter får ytterligare arbetskraft, samtidigt får personer som under längre tid varit utanför arbetsmarknaden möjlighet till arbete och sysselsättning, säger Tomas Nilsson.
Flest extratjänster kan erbjudas inom skolan och omsorgen av barn, äldre och funktionshindrade. Men det ska också skapas tjänster i övriga kommunala verksamheter som inte erbjuder varor eller tjänster på marknaden.
– Vårt delmål är att hitta 25 extratjänster innan årsskiftet och det tror jag att vi kommer att nå med råge, säger Tomas Nilsson.
Hur många av tjänsterna som kommer att skapas för långtidsarbetslösa respektive nyanlända är inte hugget i sten. Däremot har kommunen ett speciellt fokusområde.
– Vårt mål är tydligt. Vi behöver rikta lampan mot den målgrupp som är mest utsatt just nu när det gäller utanförskap från arbetsmarknaden. I Piteå är det utrikesfödda. Drygt 23 procent står utanför arbetsmarknaden, säger Tomas Nilsson.
Enligt honom är det dessutom viktigt att personer som fått permanent uppehållstillstånd får förutsättningarna att stanna kvar i kommunen.
– Vi vill att de ska bli kvarvarande Pitebor.
Det är Arbetsförmedlingen som förmedlar personerna till extratjänsterna och anställningen kan pågå i upp till två år. Staten subventionerar lönen och klarar kommunen målet om minst 25 extratjänster vid årsskiftet tillkommer dessutom ett statsbidrag som för Piteå kommun är 1,7 miljoner kronor.