Personal varslas inom flyktingverksamheten

I takt med att antalet asylsökande minskar kraftigt samt förändringar i de statliga ersättningarna, tvingas landets kommuner säga upp personal. I Piteå handlar det om sju personer.

PITEÅ, UPPDATERAD2017-03-02 11:56

När den hårda flyktingströmmen inleddes hösten 2015 kom närmare 163 000 asylsökande kom till Sverige. Av dessa var cirka 35 000 ensamkommande flyktingbarn som direkt skulle erbjudas ett boende i en kommun.

Piteå kommun tog emot uppemot 100.

I den vevan anställdes personal för att klara utmaningen. Men i takt med att flyktingströmmen nu mer eller mindre stannat av och utslussningen ökat, har personalbehovet minskat. Sju personer har sagts upp, men det kommer sannolikt bli ännu fler under våren när två boenden avvecklas.

– Vi tvingas helt enkelt banta ner, säger Anna-Maria Nilsson, avdelningschef vid den kommunala flyktingmottagningen.

Ytterligare en bidragande orsak till detta är regeringens nya ersättningsmodell, tillägger hon.

Från och med den första juli 2017 sänks nämligen ersättningen till kommunerna. Tidigare har dessa fått ersättning för det antal platser som finns i kommunens avtal med Migrationsverket. Detta oavsett om platserna är belagda eller inte.

I den nya ersättningsmodellen får kommunerna endast betalt för belagda platser.

– Det blir viktigare att anpassa vår verksamhet efter det faktiska antalet ensamkommande placerade hos oss, säger Jan Johansson, förvaltningschef Samhällsbyggnad.

I dagsläget har Piteå 103 platser för ensamkommande flyktingbarn och närmare 80 inskrivna ungdomar. Migrationsverkets prognos för 2017 när det gäller Piteås del är runt tio nya ungdomar.

Bland de cirka 80 ungdomar vi har idag fyller ett femtiotal av dessa 18 år innan årsskiftet, säger Anna-Maria Nilsson.

Utifrån dessa parametrar upplevs att behovet av platser och antal boenden minskar.

Samtidigt ställer regeringen nu också krav på att stödboenden ska användas i större utsträckning. De som anses ha behov av att bo i så kallade HVB-hem (hem för vård och boende) ska erbjudas plats.

Arbetet med att se över hur denna fördelning ska se ut i Piteå pågår för fullt.

Men i nuläget har alltså sju personer sagts upp.

– Tack vare interna omflyttningar så behöver vi bara säga upp sju personer. Vi har ett omställningsavtal som innefattar stöd till personen och insatser för att hitta annat arbete, säger Jan Johansson.

Fler boenden kommer att avvecklas framöver, vilket kommer att innebära ytterligare minskning av personalstyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!