Svenska balettskolan i Piteå ska läggas ned och det kommer inte ske något intag till årskurs 4 och 7 hösten 2018. Föräldrar till elever i årskurs 6 har kämpat för att sina barn ska kunna fortsätta i två år för att säkerställa en mjukare övergång med möjlighet att söka utbildning på annan ort. Önskan tillmötesgicks också av skolledningen som bland annat skulle se om det var möjligt att låta elever gå kvar i sjuan och åttan, men inte nian.
– Vi sade att vi dels skulle kontakta berörda myndigheter när det gäller lagligheten, och så skulle vi titta på vad det innebär ekonomiskt, säger Ruth Rahkola (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
I ett beslut som skolchefen Malin Westling skickade ut till personalen i tisdags står det klart att det är slutdansat för sexorna.
Det framgår av brevet att den besparing som görs till följd av ett nollintag hösten 2018 motsvarar 1,4 till 1,6 miljoner kronor per år. Hälften av det är kopplat till att årskurs 7 försvinner.
”Varken Utbildningsdepartementet eller Skolverket har valt att ge något skriftligt svar på vår juridiska fråga och laglighetsfrågan är därför ytterst oklar. Utifrån ovanstående uppgifter kvarstår nämndens beslut och antagningar kommer därför inte att göras till Svenska Balettskolan hösten 2018. Rektor får därmed i uppgift att verkställa nämndens beslut”, skriver Malin Westling.
Även om kommunen hade fått veta att det var lagligt hade det troligtvis inte genomförts.
– Nä, utifrån det ekonomiska läget vi har måste vi göra besparingar och då ser vi att det här innebär en besparing på nästan 800 000 bara när det gäller sexorna, säger Ruth Rahkola till PT.
I onsdags beslutade barn- och utbildningsnämnden att skjuta fram frågan om att ha kvar en profilering med dansutbildning på Christinaskolan. Ett eventuellt förslag måste upp i budgetarbetet för 2019-2021 och beslutas i kommunfullmäktige efter valet.
– Vi ser att det innebär extrakostnader om vi ska ha en dansutbildning och det måste vi diskutera i VEP-sammanhang. Det är en budgetfråga för oss, säger Ruth Rahkola.
För att dansutbildningen ska behålla en kvalitet som motsvarar musikklasserna förespråkar för- och grundskolechefen Elice Ökvist i en utredning att två heltidsanställda danslärare anställs och att undervisningen uppgår till 5-6 timmar per vecka, en kostnad på 1,5 miljoner kronor per år. Som andra alternativ föreslår hon att ge eleverna en möjlighet till dans upp till fyra timmar per vecka till en lägre kostnad och totalt 1,4 lärartjänster.
"Kvalitetsmässigt avviker utbildningen avsevärt i jämförelse med den utbildning som i dag genomförs inom ramen för Svenska Balettskolan", skriver Elice Ökvist om alternativ 2.
Men eftersom det är beslutat om en succesiv nedläggning av Svenska Balettskolan kan en profilering i någon form starta tidigast hösten 2020, i annat fall uppstår dubbla kostnader.
Det innebär i sådana fall att baletteleverna i årskurs 5 och 6 inte får någon schemalagd dans i högstadiet. Föräldrarna hoppas att kommunen fortsättningsvis kan erbjuda det till berörda balettelever som börjar högstadiet eftersom lokaler och lärare finns kvar i två år till. Ruth Rahkola konstaterar att det är upp till rektorn att avgöra om skolan har den möjligheten inom de befintliga budgetramarna.
– Besparingen måste göras utifrån det beslut vi har tagit, säger hon.