I fredags kontaktades Piteå kommun av huvudleverantören av sallad som berättade att det konstaterats listeriabakterier i salladen hos en av underleverantörerna. Listeria är en bakterie som hos människan kan orsaka sjukdomen listerios, som i vissa fall kan vara mycket allvarlig. Se faktaruta.
Kommunen kunde i kontakt med huvudleverantören identifiera vilka serveringsställen i Piteå som mottagit den smittade salladen. Det visade sig vara Tallåsens förskola, Porsnäs skola åk 4-9 samt Norrgårdens och Rosågränds äldreboenden. Tallåsens förskola serverade salladen den 18 oktober, På Porsnässkolan serverades salladen den 12 till 13 oktober eller den 16 till 17 oktober. Norrgårdens äldreboende i Norrfjärden och Rosågränd i Rosvik serverade salladen mellan den 12 och 17 oktober.
Jan Ställ, förvaltningschef för fastighets- och serviceförvaltningen, säger att man nu jobbar med att informera vårdnadshavare och anhöriga till de som kan ha ätit av salladen.
– Vi har haft en dialog med leverantören och identifierat de drabbade. Vi har även haft kontakt med smittskyddsenheten, säger han.
Enligt Jan Ställ har det inte framkommit att någon ska ha smittats.
– Jag har inte hört något sådant men inkubationstiden kan vara upp till tre veckor enligt den information jag fått.
Att inkubationstiden kan var upp till tre veckor bekräftas av smittskyddsläkare Anders Nystedt. Han säger att risken att smittas av listeria efter att ha ätit salladen är mycket liten men ser det ändå som viktigt att gå ut med informationen, trots att många kommer att oroas.
– Vi ser det som en "gardhöjande" åtgärd. Vården är informerad om att det förekommit smittad sallad och om någon söker vård som har symptom som kan tyda på listeria så blir det lättare att hitta eventuell sjukdom, säger Anders Nystedt.
Han betonar dock att det inte finns någon anledning att gå omkring och oroa sig för sjukdom och att det är vanligare än man kan tro att få i sig listeriabakterier, att det förmodligen hänt de flesta någon gång men att det mycket sällan leder till sjukdom och att det de senaste fem åren konstaterats 17 fall av sjukdomen, samtliga av dessa har smittats via livsmedel. Klassiska smittkällor är mögelost, honung, charkuteriprodukter, rökt och gravad lax.
– Personer med friskt immunförsvar blir som sagt mycket sällan sjuka av listeria men bland de få som blir sjuka är det en allvarlig sjukdom, säger Anders Nystedt.