Alla studenter får heltidsjobb

Alla elever som går ut vård- och omsorgscollege på Strömbackaskolan i Piteå erbjuds anställning. Ett unikt erbjudande som Piteå är först ut med i Norrbotten.

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ UPPDATERAD2017-09-04 09:38

Det handlar om ett erbjudande om tillsvidareanställning på heltid efter avslutad utbildning. Kravet är att eleverna dels klarat sin yrkesexamen som undersköterska, dels fått godkänt under sin praktik.

– Det här är ett fantastiskt unikt erbjudande som vi är väldigt stolta över. Vad jag vet är vi först ut i Norrbotten med att erbjuda eleverna tillsvidare anställning på heltid direkt efter avslutad vårdutbildning, säger Lotta Filipson, chef för Socialtjänsten.

Rasmus Linerudt, 17 år går andra året på vård och omsorgscollege på Strömbackaskolan. Efter praktik på Rosågränd i Rosvik blev han direkt lovad fast jobb efter utbildningen:

– Vi får jobba, men jag tror ändå att det här erbjudandet behövs för att för att locka fler elever att söka utbildningen, säger han.

Även Josefin Leijon, 17 år, Sofia Lundmark, 19 år och Julia Edström, 17 år, som går tredje året tycker det känns tryggt att fast jobb väntar efter studenten.

– Man får jobba, men det här är ett stabilare jobb, säger Sofia Lundmark som jobbat natt på Munkberga senaste två somrarna och vill fortsätta att jobba inom vården i Piteå.

Det är socialtjänsten som tillsammans med Strömbackaskolan och fackförbundet Kommunal kommit överens om erbjudandet.

Faktum att det finns ett stort behov av personal till socialtjänsten i Piteå kommun. Pensionärsavgångarna är stora under de närmaste åren, samtidigt som befolkningen blir allt äldre. Bara till det nya äldreboendet på Berget med 60 platser som ska stå klart under 2019 behövs cirka 60 tjänster.

– Vi hoppas att det här erbjudandet ska göra att eleverna vill stanna kvar hos oss i Piteå, säger Lotta Filipson.

I dag går 24 elever i varje årskull på vård- och omsorgscollege, men betydligt fler klasser kan skapas.

– Jag hoppas att erbjudande båda kan sporra våra elever, men också locka andra unga att söka utbildningen, säger Åsa Wengelin, rektor på vård och omsorg.

– Unga som valt yrkesutbildningar i mansdominerade branscher har historiskt haft lättare att få tillsvidare anställningar direkt efter avslutad utbildning än unga som valt kvinnodominerade branscher. Piteå kommun tar nu ett steg som gynnar jämställdheten, säger Sara Lagesen Lundgren, ordförande i fackförbundet Kommunal i Piteå.

En undersköterska i Piteå både har en veckoarbetstid som är gynnsammare än det centrala kollektivavtalet, även ingångslönen är högre än Kommunals centrala avtal och ligger på 21 350 kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!