Pedagogista - ny yrkesroll i förskolan

En ny yrkesroll håller på att växa fram inom förskolan. Pedagogistan är förskolans nya verktyg för att stötta personalen i det pedagogiska utvecklingsarbetet. I Piteå finns tre utbildade pedagogistor och fler ska utbildas.

Lena Bäckström till vänster utbildade sig till pedagogista redan för tre år sedan och har arbetat en hel del som handledare i pedagogisk dokumentation. "Många pedagoger upptäcker att det är ett roligt sätt att arbeta på, mer krävande men också mer spännande", Ingela Holmberg till höger.

Lena Bäckström till vänster utbildade sig till pedagogista redan för tre år sedan och har arbetat en hel del som handledare i pedagogisk dokumentation. "Många pedagoger upptäcker att det är ett roligt sätt att arbeta på, mer krävande men också mer spännande", Ingela Holmberg till höger.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ (PT)h2008-04-10 00:15
I dag ligger det pedagogiska huvudansvaret på rektorn som även har ansvar för en rad andra områden vilket kan göra att pedagogiken lätt hamnar i skymundan och det är just här som pedagogistan har sin roll; att hjälpa både rektorer och pedagoger att hålla den pedagogiska reflektionen och utvecklingen vid liv.
Förskollärarna Christina Marklund och Ingela Holmberg är inom kort klara med sin pedagogista-utbildning som de fått på Reggio Emilia Institutet i Stockholm. Lena Bäckström gick utbildningen redan för tre år sedan och har sedan dess arbetat som handledare åt olika arbetslag inom förskolan parallellt med sin tjänst som förskollärare på Trädgårdens förskola.
Satsning på pedagogiken
Till hösten ska ytterligare tre personer utbildas till pedagogistor. Därefter kommer varje rektorsområde att ha en pedagogista knuten till sig som kan stötta och hjälpa och vara delaktiga i de olika arbetslagens pedagogiska utvecklingsarbete.
- Det känns roligt att man i Piteå varit så snabba med att satsa på den här nya yrkesrollen, tycker Ingela Holmberg.
Alla tre börjar sitt arbete som pedagogista till hösten men fortsätter också sitt arbete som förskollärare på deltid.
- Att tjänsten är delad är en fördel, att ha foten kvar i det praktiska arbetet ger mer trovärdighet och dessutom hålls arbetet med barnen mer aktuellt, menar Lena Bäckström.
Visar processen
Den pedagogiska dokumentationen är en viktig del i verksamheten och bygger på den filosofi om barns lärande som finns inom Reggio Emilia.
- Alla förskolor dokumenterar sin verksamhet på ett eller annat sätt, men istället för att bara visa upp de färdiga resultaten fokuserar man på vägen dit, man synliggör hur barnen tänkte och resonerade under arbetets gång och vilken roll pedagogen spelade, förklarar Christina Marklund som dock vill tona ner Reggio Emilia i sammanhanget.
- Pedagogistans roll som samarbetspartner i det pedagogiska utvecklingsarbetet passar alla typer av förskolor, oavsett inriktning. Det är viktigt att varje arbetslag får skapa det de själva vill, det som passar just deras profilering.
Lena Bäckström har positiva erfarenheter av pedagogiskt utvecklingsarbete där processen snarare än resultatet står i fokus.
- Miljön inne på förskolorna brukar förändras under handledningens gång, det blir mer skapande aktiviteter och barnens läroprocesser blir synliga.Många pedagoger upptäcker att det är ett roligt sätt att arbeta på. Det är jobbigare och mer krävande men också mer spännande.
Pedagogisk dokumentation
När barnens lek och arbete dokumenteras med fokus på själva processen får pedagogen syn på barns olika sätt att lära och utforska sin omvärld och får också kunskap om de läroprocesser som barnen är inbegripna i.
Dokumentationen utgör även en utgångspunkt för pedagogernas gemensamma reflektioner över sitt arbete.
Dokumentationen kan sägas synliggöra praktiken, det vill säga vad barnen gör, säger, tänker och vad pedagogerna gör och säger tillsammans med barnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om