Nolias ishall är en skamfläck men renovering får vänta
Trånga omklädningsrum, ful och allmänt sliten. Ishallen på Nolia betraktas av många som en skamfläck.- Den inger väl kanske inte någon större komfortkänsla, medger Hans Hansson, kultur- och fritidschef i Piteå.
Som en kontrast ligger den fina friidrottshallen granne med ishallen. Snart får friidrottarna egna omklädningsrum i anslutning till lokalen.
Foto: Jens Ökvist
- Jag skäms när andra lag kommer hit. Det här är länets sunkigaste hall, säger en ledare som vill vara anonym.
Omklädningsrummen är trånga, förrådsutrymmena små och få, läktaren sliten och det allmänna intrycket lämnar mycket att önska.
Men någon uppfräschning kan inte aktiva räkna med - än på ett tag.
Tre ishallar
- Vi har andra saker som är prioriterade. Noliahallen fungerar ju. Sedan kan man alltid ha synpunkter på standarden. Dessutom har vi LF-arena som är riktigt fin och ishallen Kristallen i Rosvik som drivs av föreningen med stöd av kultur- och fritidsnämnden, säger Hansson.
Kommunens fastighetskontor står som ägare av Nolias ishall. Piteå näringsfastigheter, pnf, svarar för drift och underhåll.
- Men det är kultur- och fritidsnämnden som äskar pengar för åtgärder, förklarar Hansson.
I nämndens investeringsbudget finns inga pengar för ishallen avsatta.
- Ishockey och ridning är redan de mest subventionerade aktiviteterna. Det är ingen självklarhet att vi ska lägga mer pengar på dessa verksamheter.
Det som står högst upp på kultur- och fritidsnämndens åtgärdslista är renovering av sporthallarna i Infjärden, Norrfjärden och Pitholm plus Munksunds simhall. Omklädningsrum för friidrotten, som vintertid också håller till på Nolia, är även det prioriterat.
- I dag saknar de 250 ungdomar som friidrottar helt möjligheter att byta om och duscha i anslutning till träningshallen. I början var det sagt att de skulle nyttja ishockeyns omklädningsrum. Men det fungerar inte.
Utbyggd cafeteria
Därför kommer nya att byggas.
- Vi tittar på möjligheten att göra om något av konferensrummen till omklädningsrum.
Även Cafeterian i Rosviks ishall ska byggas ut.
- Den ska bli en mötesplats för ungdomarna i byn.
Begränsade resurser
Hansson berättar att kultur- och fritidsnämndens tvingas till hårdhänta prioriteringar. De ekonomiska ramarna är begränsade.
- Vi kan ha önskemål. Därefter är det kommunfullmäktige som fattar de avgörande besluten. Vi brukar heller inte få igenom allt som äskas. En del av det vi begär brukar kapas bort, säger Hansson.
h
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!