Storsatsning på energi ger 45 nya jobb i Piteå
Första utbyggnaden av ETC är klar. Prislapp: tolv miljoner kronor. Samtidigt satsas 10,4 miljoner kronor på att utveckla Solander Science Park. Dagens 45 anställda ska inom en snar framtid vara det dubbla.
Förnyelsebar energi har skapat en helt ny tillväxtbransch i Piteå. Erik Persson, Robert Bergman, Fredrik Nyberg och Rikard Gebart framför den nya entrén till ETC och Solander Science Park där kvartetten redan inom kort hoppas på 45 nya jobb.
Foto: Jens Ökvist
Det händer onekligen mycket på området. Kring Energitekniskt Centrum, ETC, byggs den nya vetenskapsbyn Solander Science Park, där för övrigt Persson är ordförande i ledningsgruppen.
Embryo till något stort
Sedan tidigare har Chemrec väckt världsintresse med sin svartlutsförgasning som förvandlar restprodukter från massaindustrin till drivmedel. Nyligen beviljade Energimyndigheten 100 miljoner kronor till en första pilotanläggning. Än mer väntas från EU:s 7:e ramprogram.
Men många andra saker är på gång, allt från forskning kring metanol till pellet.
- Vi har också embryot till ett stort projekt som handlar om att förgasa träpulver till bränsle. Det skulle komplettera svartlutsförgasningen och öka drivmedelsproduktionen till det dubbla. Bara tillgången på råvara sätter gränser, berättar Rikard Gebart, vd.
Ett pappersbruk av Smurfit Kappas storlek skulle då kunna producera en miljon kilo av drivmedlet DME per dygn.
25 nya kontor
- Lägg därtill de planerade satsningarna på vindkraft och biodieselfabriken på Haraholmen. Det som händer i Piteå är oerhört spännande och vi är den enda plats i världen som har ett renodlat forskningscentrum för bioraffinaderier, tycker Persson.
Nyligen färdigställdes utbyggnaden av ETC:s gamla lokaler. Det har gett 25 nya kontor, konferensutrymmen, omklädningsrum och personalkök.
- Ska vi utvecklas så måste det finnas fysiska utrymmen, säger Persson
I dag arbetar 45 personer på Solander Science Park.
Hemvändare
- Vi hoppas ganska snart ha hyrt ut rubbet och inom kort ha fördubblat personalstyrkan.
För att stärka uppbyggnaden av Solander Science Park bidrar Piteå kommun, Länsstyrelsen, Landstinget och EU med 10,4 miljoner kronor i ett projekt med syfte att stödja påbörjad utveckling av ett bioraffinaderi med världsledande forskning, affärsutveckling och symposier i Piteå. Fredrik Nyberg har anställts som koordinator i projektet.
Han är utbildad maskiningenjör och har bland annat arbetat för Volvo både i Göteborg och USA.
- Jag är intresserad av teknik och affärsutveckling. Då var det här jobbet lockande, förklarar Nyberg som flyttat hem till Piteå.
Ett samarbete med Aurora business incubator har också inletts. De öppnar ett filialkontor i Piteå för universitetsstudenter med goda affärsidéer och forskare.
- Det har visat sig vara en bra affär att satsa på forskning och studenter. Det kan även lokala företag kan ha nytta av, säger Robert Bergman, projektledare för Solander Symposium.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!