Den landsomfattande skolstrejken hade utlysts av ”Låt oss leva Ung i Sverige”, och i Piteå deltog Christinaskolan och Strömbackaskolan i aktionen.
Alexandra Vesterlund i elevkårens styrelse fanns på plats minuterna innan klockan tolv, och berättade att aktionen på Strömbacka arrangerats med kort varsel.
– Så jag vet inte riktigt vad som kommer att hända eller om det kommer några elever, sa hon.
Det senare behövde hon inte oroa sig för. Ganska snart fylldes skolans glasentré av elever, killar och tjejer, svenskar och nyanlända, och ett stilla sorl fyllde lokalen. Ali Haidari och hans kamrater hade förberett flera plakat som de ställde upp längs lokalens väggar, som sammanfattade aktionens budskap: att sätta stopp för utvisningarna av de ensamkommande till ett krigshärjat land. Arrangörerna fick också snabbt fram protestlistor som många av eleverna skrev på. Många elever satte sig också ner på golvet i en tyst manifestation.
Men det fanns även elever som inte stödde aktionen och visade det. ”Krossa socialismen!” skrek en kille som passerade genom folkhavet.
När PT fick fatt på Ali Haidari i elevvimlet var han påtagligt rörd över att så många kommit för att visa sitt stöd och tårarna var inte långt borta.
– Jag är glad, jag är jätteglad, säger han.
Ali Haidari, som är 17 år, hör till dem som ännu inte fått uppehållstilltstånd. Han har tidigare själv deltagit i en manifestation i Luleå. A tt två av Piteås skolor deltog i skolstrejken gladde honom mycket.
Hur många av Strömbackas elever som deltog, och om de skulle fortsätta strejken resten av skoldagen eller gå till sina lektionen var inte klart när PT lämnade aktionen.
– Elevkåren uppmanar inte elever att strejka, var och en måste själv avgöra hur de ska göra, sa Alexandra Vesterlund, som också var överväldigad över gensvaret.
En som aldrig tvekade att delta i aktionen för de ensamkommande var Sara El Sayed, 17. Hon har själv erfarenhet av hur det är att se en person närstående familjen tvingas ut ur landett.
– Min albanske bror Elvis Mani blev utvisad i höstas efter att ha bott fem år i vår familj, berättar hon.
Elvis Manis fall blev uppmärksammat i Piteå inte minst för att 19-åringen var framgångsrik anfallsspelare i Piteå IF. Att han hade jobb och fick förnyat kontrakt med klubben hade ingen betydelse, eftersom han enligt Migrationsverket saknade han asylskäl. Sara El Sayed hoppas att tisdagens aktion ska visa att det finns ett engagemang för de ensamkommande ungdomarna.
– Till sist måste ju regeringen lyssna och göra något, säger hon. Allt annat är inhumant.