Regeringen meddelade på torsdagen att vårändringsbudgeten kommer att innehålla ytterligare 15 miljarder kronor utöver de fem miljarder som redan aviserats till kommuner och regioner i extra generella statsbidrag för 2020.
Krispaketet är det största som någonsin gått till kommunsektorn. Av pengarna kommer 70 procent att gå till kommunerna och 30 procent till regionerna.
Av de 20 miljarderna kommer 12,5 miljarder att vara permanenta, det vill säga de kommer att betalas ut även följande år.
Piteås del av de 15 miljarder som aviserades på torsdagen är drygt 43 miljoner kronor. Av de tidigare aviserade fem miljarderna får Piteå drygt 14 miljoner. Totalt, med riksdagens beslut i februari inräknat, får Piteå kommun drygt 64 miljoner kronor extra. Något som givetvis glädjer kommunalrådet Anders Lundkvist.
– Vi gör allt vi kan för att hålla igång skola, vård och omsorg och även stötta det lokala näringslivet. Vi fortsätter jobba på den inslagna vägen och tillskottet från staten är förstås mycket välkommet.
När det gäller att stötta näringslivet har kommunen redan beslutat att avvakta med att debitera tillsynsavgifter och även att förlänga kredittider för företagen.
– Kommunlagen medger ju inte att vi kan gå in och stötta företag som riskerar att bli konkursmässiga men vi gör vad vi kan för att hjälpa till.
Statens nya krispaket till kommuner och regioner har förhandlats fram mellan regeringen, Liberalerna och Centern. Majvor Sjölund, gruppledare för Centerpartiet i Piteå, välkomnar också den ekonomiska förstärkningen.
– När företagen går på knäna och människor riskerar att bli arbetslösa växer krisen till alla delar av samhället, och vi behöver jobba på flera fronter. Först och främst måste vi se till människors hälsa, men också till andra samhällsfunktioner, säger hon.
Att 12,5 av de 20 miljarderna till kommuner och regioner dessutom kommer att vara permanenta, är extra viktigt tycker Majvor Sjölund.
– Det behövs verkligen. Det ger oss möjlighet att långsiktigt möta de behov som finns. Att sedan tillskotten är generella statsbidrag gör att pengarna kan läggas där de som bäst behövs. För planeringen framåt är det avgörande. Det ger kommunen arbetsro.
För Älvsbyns del innebär de 15 miljarderna ytterligare 8,2 miljoner (totalt 12,3). Arvidsjaur får 6,3 miljoner (totalt 9,5) och Arjeplog 2,8 miljoner (totalt 4,3).