Den tvååriga yrkesutbildningen är ett samarbete mellan Lärcentrum i Piteå, Arvidsjaur, Sorsele, Storuman, Lycksele, och Norsjö och innefattar vård av multisjuka äldre.
– Det finns ett behov av ökad kompetens, säger Anneli Löf, utbildningschef för Norrland, och förklarar att det i grund och botten handlar om att vården har förändrats.
– Nu vårdas svårt sjuka hemma och på äldreboenden. Tidigare hade man sjuksköterskan nära sig, men så ser det inte ut nu, säger hon.
Yrkesutbildningen är till för undersköterskor som vill öka sin kompetens på området, men inte söka till den treåriga sjuksköterskeutbildningen på universitetet.
– Det finns undersköterskor som inte vill plugga till sjuksköterska, utan göra karriär inom sitt yrke, säger Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare på socialtjänsten.
Yrkestiteln ger en spetskompetens inom bland annat specifik omvårdnad, etik och den palliativa vårdens värdegrund. Tanken är att specialistundersköterskan ska bli en extra resurs och exempelvis få speciella arbetsuppgifter och ansvarsområden, hålla intern fortbildning, jobba med handledning i arbetsgrupper eller hålla i anhöriggrupper eller kvalitetsutvecklingsprojekt. Specialistundersköterskan kan också utgöra en trygghet för de andra i teamet. Undersköterskorna behöver då inte alltid vända sig till sjuksköterskan med frågor.
– Det handlar inte om permanenta tjänster utan tidsbestämda uppdrag, säger Ewa Karlsson Sjölander och berättar att löneförhöjningen kommer ligga på cirka 2 000 kronor i månaden.
Eftersom utbildningen, som är kostnadsfri och studiemedelsberättigad, bedrivs på distans kan undersköterskorna som går den bo kvar på orten. Undervisningen ska sändas via länk en gång i veckan då studenterna sitter på respektive Lärcenter. Tanken är att de ska kunna arbeta parallellt med utbildningen som sker på deltid.
Anneli Löf berättar att det finns en del vidareutbildningar och tjänster inom området i olika delar av landet och är glad att det nu finns en här som sträcker sig över sex kommuner.
Utbildningen, som har sin bas i Piteå, startar den 25 augusti. Det finns 35 platser, varav tio i Piteå. Sista ansökningsdatum är den 8 april, men ansökningstiden kan komma att förlängas, menar Ewa Karlsson Sjölander.
– Min önskan är att många ska söka. Vi behöver mer kunskap i organisationen, säger hon.